JuuriJuhla - RotFest 2022

3.-9.4.2022

Esiintyjät

Kreeta-Maria Kentala & Tea Polso

PolskaPandolfi -konsertissa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso yhdistelevät veret seisauttavia eteläpohjalaisia polskia ja villejä Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatteja. Polska oli Etelä-Pohjanmaan monipäiväisten mahtihäiden päätanssi, ja seudun polska-aarteisto on varsinainen runsaudensarvi. Ohjelmaan on valittu arkaaisempia polskia, koska ne sävelkieleltään sopivat hyvin yhteen villien Giovanni Antonio Pandolfi Meallin (1624-n.1687) varhaisbarokkisonaattien kanssa. Siirtymät barokista kansanmusiikkiin yllättävät, ja musiikillinen yhtälö on enemmän kuin osiensa summa. Kentalan ja Polson musiikilliset juuret ovat kaustislaisessa pelimannimusiikissa, ja he ovat muusikonurillaan erikoistuneet barokkimusiikin esityskäytäntöihin.

Espoon Pelimannit & Elina Sauri

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag on hyväntuulinen ja edustava pelimanniorkesteri Espoosta, jonka svengaava soittotyyli tunnetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin.  Erityisen kysytty yhtye on monien tapahtumien tanssiorkesterina. Orkesterin taiteellisesta tasosta vastaa musiikin maisteri Pekka Pentikäinen.

Espoon pelimannien solistina Elina Sauri. Elina Saurilla on kokemusta erilaisilta esiintymisestradeilta yli 30 vuoden ajalta. Hän on monipuolinen laulaja, jolta luonnistuu niin iskelmä, swing & jazzballadit, tanssimusiikki, laulelmat, gospel… ja bossa nova portugaliksi.

www.espoonpelimannit.fi
www.elina-sauri.com/

Kardemimmit

Kardemimmit on neljän upean naisen yhtye, joka soittaa suomalaista kansallissoitinta, kanteletta. Bändin jäseninä ovat Maija Pokela, Jutta Rahmel, Anna Wegelius ja Leeni Wegelius. Kardemimmit vastaa omasta musiikistaan ​​– he säveltävät, sovittavat, kirjoittavat sanoituksia ja tuottavat. Laululla on 15- ja 38-kielisten kanteleiden ohella iso osa Kardemimmit-musiikkiuniversumia, jossa omaperäisillä teoksilla on moderni lähestymistapa edelleen vahva pohja suomalaisessa, itäeurooppalaisessa ja skandinaavisessa perinteessä. Heidän musiikissaan kuuluu suomalainen rekilaulutyyli, 1800-luvun tanssimusiikki ja Perhonjokilaakson kanteleen soittotyyli, itäsuomalainen arkaainen improvisaatio ja ikivanha runolaulu.

PolePole

PolePole on muusikko-tanssija-koreografi Arnold Chiwalalan ja kitaristi Topi Korhosen duo, joka esittää Chiwalalan pääosin swahilinkielisiä lauluja. PolePole perustettiin jo vuonna 1998 ja se on esiintynyt Suomen lisäksi mm. Saksassa, Tansaniassa ja Baltian maissa. Chiwalalan soitin PolePolessa on 10-kielinen kantele, jota hän soittaa omaperäisellä, vahvasti tansanialaisvaikutteisella tyylillään. Chiwalala on nimennyt tyylin Chizenteleksi, joka on yhdistelmä sanoista Chiwalala, zeze ja kantele. Zeze on tansanialainen kielisoitin, jonka soittotekniikasta Arnold on ottanut vaikutteita kanteleensoittoonsa. Molemmat duon jäsenet ovat Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän kasvatteja, Chiwalala on musiikin tohtori ja Korhonen on maisteri. Juurijuhlan keikalla duoa täydentää lyömäsoittaja Ricardo Padilla.

Poskatroikka

Polskatroikka – akrobaattisen ja herkän improvisoivaa kansantanssiin perustuvaa koreografiaa ja musiikillista virtuositeettia. Tanssi- ja musiikkiryhmä avaa silmät sukupuolittamattomalle kansantanssille.

Polskatroikan ensiesitys tapahtui vuonna 2020 Folklandia -festivaalilla, kun paritanssin ja siihen perustuvan improvisaation mestarit Arttu Peltoniemi ja Jari Haavisto loivat 15 minuuttisen Liekeissä -teoksen haitaristi Johanna Juholan sävellysten siivittämänä. Ensiesiintymisen jälkeen joukkoon liittyi lisäksi viulisti Veera Kuisma, JuuriJuhla-RotFestin esityksessä Jonna Lankinen tuuraa Veera Kuismaa.

JuuriJuhlan juhlaorkesteri

Maria Kalaniemen johtama JuuriJuhla-RotFestin oma espoolaisista kansanmusiikin ammattilaisista koottu yhtye.

JuuriJuhlan juhlaorkesteri:
Maria Kalaniemi, haitari
Pekka Pentikäinen, haitari
Maarit Kyllönen, viulu
Jussi Tarkkanen, viulu
Jouko Kyhälä harmoni ja huuliharppu

Antti Paalanen

Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalanen (s. 1977) on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ulkomailla, mm. Japanissa, Kanadassa, Venäjällä, Ranskassa, Sveitsissä, Itävallassa, Alankomaissa, Virossa sekä Pohjoismaissa. Paalasen viimeisin albumi Rujo julkaistaan toukokuussa 2019.

Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä modernin äänitekniikan hallittu ja oivaltava käyttö.

ENKEL

ENKEL on herkkä ja hersyvä ​pelimannityttöbändi, joka sai alkunsa spontaaneista lentokenttäjameista vuonna 2013. Yhtyeen ohjelmisto muodostuu perinteisistä hittikappaleista sadan vuoden takaa ​sekä ​yhtyeen jäsenten kansanmusiikkipoljentoisista sävellyksistä.​ Musiikillisesti teemat vaihtelevat heinälatoromantiikasta sanattomiin ja sanallisiin rakkauslauluihin sekä karjalaisesta kansantanssiperinteestä hikiseen hiihtokilpaan.

ENKELin molemmat albumit, We Are ENKEL (2018) ja Pappilan hääyö  (2016) on valittu Vuoden kansanmusiikkilevyksi. ​Yhtye on esiintynyt laajasti Suomessa sekä Pohjoismaissa ja edustanut Suomea Euroradio-festivaaleilla Viljandissa vuonna 2016.

Leija Lautamaja – 2,5-rivinen haitari, laulu
Miia Palomäki – 2,5-rivinen haitari, laulu
Maija Pokela – kantele, laulu
Iida Savolainen – alttoviulu, laulu

Pauanne

Pauanne keinuttaa kuulijansa matkalle, jossa musiikin aikakaudet sulautuvat luonnollisesti toisiinsa. Viime vuosisadan alkupuolella tallennetut arkistonauhat vievät kuulijan äänimaisemaan, joka on koruton, arkinen mutta samalla lohduttava.

Viulu, Hammond-urut sekä erilaiset akustiset ja elektroniset lyömäsoittimet luovat osaltaan ajattoman tunnelman. Pauanne puhuu kansanmusiikin kieltä modernilla aksentilla siten, että traditio taipuu meidän vuosituhannen ihmisten ymmärrettäväksi.

Kukka Lehto / viulu, koskettimet, arkistonauhat
Tero Pennanen / Hammond B3 -urut, koskettimet
Janne Haavisto / rummut ja perkussiot
www.pauannemusic.com/

AIJA PUURTINEN & BROOKLYNIN SATU

Tämä kokoonpano on musiikin keinoin toteutettu aikamatka amerikansuomalaiseen siirtolaisuuteen ja sen mielenmaisemaan. Tarjolla on akustisesti ja puoliakustisesti toteutettua, sekä Suomeksi että ”Fingelskaksi” esitettyä, (sanat Perttu Hemminki) voimakkaasti Suomalaisesta ja Amerikkalaisesta kansanmusiikista ammentavaa epookkia. Mausteena on folkia, bluesia ja jopa Jamaikalaisia aineksia. 

OHJELMA

3.-9.4.2022

Su 3.4. klo 14.00 Melkutus

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Vierailijana konsertissa Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila. Konsertti on osa Juurijuhla-tapahtumaa. Liput 10/5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi  Sellosali 

Lue lisää

Ma 4.4. klo 19 Kreeta-Maria Kentala & Tea Polso: PolskaPandolfi

PolskaPandolfi -konsertissa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso yhdistelevät veret seisauttavia eteläpohjalaisia polskia ja villejä Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatteja.   Yle tallentaa konsertin. Se tullaan lähettämään myöhemmin Yle Radio Ykkösessä.Espoon tuomiokirkko Vapaa pääsy

Lue lisää

To 7.4. klo 19 Espoon juhlakavalkadi: Kardemimmit, Espoon pelimannien ennakkolevynjulkaisu, JuuriJuhlan juhlaorkesteri, Pole Pole ja tanssiryhmä Polskatroikka

Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Espoon kansanmusiikin juhlakavalkadi näyttää espoolaisen kansanmusiikkitarjonnan runsaan, värikkään ja monipuolisen tarjonnan laidasta laitaan!  Mukana on valloittavat kanteletaiturit Kardemimmit, akrobaattisen ja herkän improvisoivaa kansantanssiin perustuvaa koreografiaa ja musiikillista virtuositeettia tarjoava Polskatroikka, tansanialaistyylisiä lauluja esittävä Pole Pole sekä...

Lue lisää

Pe 8.4. klo 19 Antti Paalanen, ENKEL  

Rosoa ja rakkautta Pohjanmaan lakeuksilta Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin...

Lue lisää

La 9.4. klo 19 (Ohjelman muutos koronan vuoksi!) Ilkka Heinonen, Aija Puurtinen & Brooklynin satu 

JuuriJuhla-RotFestin päätöskonsertti Valitettavan koronatapauksen vuoksi Pauanne-yhtyeen esitys JuuriJuhla-festivaalin päätöskonsertissa la 9.4. peruuntuu. Korvaavana esiintyjänä kuullaan jouhikkotaiteilija Ilkka Heinosta. Konsertin jälkimmäisellä puoliskolla esiintyy suunnitellusti Aija Puurtinen & Brooklynin satu.Jouhikon muinainen sointi siivilöityy läpi renessanssin palatsien ja Karjalan vanhauskoisten tupien, kun jouhikonsoittaja Ilkka...

Lue lisää

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Vierailijana konsertissa Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila

Liput 10/5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi

Sellosali

PolskaPandolfi -konsertissa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso yhdistelevät veret seisauttavia eteläpohjalaisia polskia ja villejä Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatteja.
Espoon tuomiokirkko
Vapaa pääsy

PolskaPandolfi -konsertissa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso yhdistelevät veret seisauttavia eteläpohjalaisia polskia ja villejä Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatteja.
Espoon tuomiokirkko
Vapaa pääsy

Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Espoon kansanmusiikin juhlakavalkadi näyttää espoolaisen kansanmusiikkitarjonnan runsaan, värikkään ja monipuolisen tarjonnan laidasta laitaan!

Mukana on valloittavat kanteletaiturit Kardemimmit, akrobaattisen ja herkän improvisoivaa kansantanssiin perustuvaa koreografiaa ja musiikillista virtuositeettia tarjoava Polskatroikka, tansanialaistyylisiä lauluja esittävä Pole Pole sekä Espoon pelimannit levynjulkistuskeikallaan. Konsertin loppuhuipennuksena esiintyy tätä konserttia varten espoolaisista kansanmusiikin ammattilaisista koottu JuuriJuhlan juhlaorkesteri Maria Kalaniemen johdolla.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali

Rosoa ja rakkautta Pohjanmaan lakeuksilta

Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalanen (s. 1977) on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ulkomailla, mm. Japanissa, Kanadassa, Venäjällä, Ranskassa, Sveitsissä, Itävallassa, Alankomaissa, Virossa sekä Pohjoismaissa. Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä modernin äänitekniikan hallittu ja oivaltava käyttö.
ENKEL on perinnettä kunnioittava ja muita kumartelematon pelimannityttöbändi, jonka ohjelmisto koostuu hittikappaleista aina 1800-luvulta 2020-luvulle asti. ENKELissä yhdistyvät luova hulluttelu ja syvä kunnioitus perinnettä ja omaa pelimanniutta kohtaan – ENKELissä jokainen on supersankari omalla laillaan. Yhtye käyttää ennakkoluulottomasti hyväkseen epätavallisen instrumentaationsa (kaksi 2,5-rivistä haitaria, kantele, viulu) kaikkia mahdollisuuksia ja viimeistelee sointinsa milloin kauniisti yhteen soivalla ja milloin tarkoituksenmukaisesti dissonoivalla laulullaan.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali

Esiintymässä pääkaupunkisedun kansanmusiikkiyhtyeitä.
Ison Omenan kirjaston Stage
Vapaa pääsy

JuuriJuhla-RotFestin päätöskonsertti
Pauanne keinuttaa kuulijansa matkalle, jossa musiikin aikakaudet sulautuvat luonnollisesti toisiinsa. Viulu, Hammond-urut sekä erilaiset akustiset ja elektroniset lyömäsoittimet luovat osaltaan ajattoman tunnelman. Pauanne puhuu kansanmusiikin kieltä modernilla aksentilla siten että traditio taipuu meidän vuosituhannen ihmisten ymmärrettäväksi.
Aija Puurtinen & Brooklynin satu vie musiikin keinoin aikamatkalle amerikansuomalaiseen siirtolaisuuteen ja sen mielenmaisemaan. Tarjolla on akustisesti ja puoliakustisesti toteutettua, sekä suomeksi että ”fingelskaksi” esitettyä, voimakkaasti suomalaisesta ja amerikkalaisesta kansanmusiikista ammentavaa epookkia. Mausteena on folkia, bluesia ja jopa jamaikalaisia aineksia.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu, Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali