JuuriJuhla - RotFest 20 vuotta 2023

10.-15.4.2023

Esiintyjät

Muzsikás

Muzsikás on Unkarin rikkaan kansanmusiikkiperinteen edustajista ehkä legendaarisin, kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu yhtye, joka juhlistaa viiden vuosikymmenen mittaista ainutlaatuista taivaltaan ”lempimaassaan Suomessa”, kuten yhtyeen kontrabasisti Dániel Hamar asian muotoilee.

Vuonna 1973 perustettu yhtye tarjoaa festivaalille ikimuistoisen
loppuhuipennuksen sopivasti juuri 20 vuotta täyttävässä Sellosalissa. Muzsikás sai alkunsa 1970-luvun tanssitupaliikkeen ja perinnetietoisuuden nostaessa päätään Unkarissa, ja tänä päivänä yhtye on maansa kiistaton kulttuurilähettiläs, jonka muusikot ovat paitsi soittimiensa virtuooseja myös musiikkiperinteen tuntijoita. Kaikissa Euroopan, Yhdysvaltojen ja Japanin merkittävimmissä
konserttisaleissa esiintynyt Muzsikás saadaan pitkän tauon jälkeen Suomeen – lämpimästi tervetuloa, szeretettel várunk!

Mihály Sipos, viulu
László Porteleki, viulu, koboz, tambura, laulu
Dániel Hamar, kontrabasso, gardon, rummut
Péter Éri, alttoviulu, kontra, huilut, mandoliini
Hanga Kacsó, laulu, tanssi
István Berec, tanssi

www.muzsikas.hu

Espoon Pelimannit

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag on hyväntuulinen ja edustava pelimanniorkesteri Espoosta, jonka svengaava soittotyyli tunnetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin.  Erityisen kysytty yhtye on monien tapahtumien tanssiorkesterina. Orkesterin taiteellisesta tasosta vastaa musiikin maisteri Pekka Pentikäinen.

www.espoonpelimannit.fi

Teija Niku

Teija Niku on haitaritaiteilija, jonka erityisosaamista ovat pohjoismainen ja balkanilainen kansanmusiikki. Nikua on luonnehdittu loistavan melodiantajun omistavaksi säveltäjäksi ja kekseliääksi sovittajaksi, jonka laulava ja teeskentelemätön soittotyyli nousee teknisen suorittamisen yläpuolelle.

Kesällä 2019 Ääniä Records julkaisi Nikun kolmannen soololevyn ”Hetkessä”, joka esittelee taiteilijan kirjaimellisesti soolona. Haitarin laaja rekisterivalikoima, dynaamiset ja tekniset mahdollisuudet sekä hetken improvisaatiot ovat olleet lähtökohtana levyn musiikille, joka on kokonaan Nikun itse säveltämää, sovittamaa ja äänittämää. Levy sai merkittävää kansainvälistä huomiota noustessaan marraskuussa 2019 Euroopan Yleisradioiden maailmanmusiikkitoimittajien World Music Charts Europe -listalle.
www.teijaniku.com

Timo Alakotila & Petri Hakala: Mandolin Concerto

Säveltäjä, pianisti Timo Alakotilan mandolinisti Petri Hakalalle sävelletty mandoliinikonsertto valmistui vuonna 2014. Konsertto tallennettiin albumille Mandolin Concerto, joka julkaistiin vuonna 2022.
Konserton osat, Movement 1-3, eli sävellykset Polska Allegro, Polska Larghetto ja Danza perustuvat kansanmusiikkitraditioon, mutta Alakotilan tyyliin sävellys on yhdistelmä kamari- ja kansanmusiikkia sekä improvisaatiota. Alakotilan konserton onkin kuvattu olevan mandoliinin soittajalle varsinainen haaste.  

Petri Hakalan ja Timo Alakotilan lisäksi Mandolin Consertoa ovat soittamassa viulistit Siiri Virkkala, Esko ja Mauno Järvelä, sellisti Marion Göbel sekä ruotsalainen kitaristi Roger Tallroth.

 

Frigg

Jo käsitteeksi muodostunut viulusoundi, vastustamattomasti puskeva kielisoitinten helinä sekä kontrabasson syke – tästä hypnoottisesta yhdistelmästä Frigg tunnetaan! Suomen yksi kansainvälisesti menestyneimmistä kansanmusiikkiyhtyeistä julkaisee uuden levyn keväällä 2023!

Yhtyeellä on takanaan kaksi vuosikymmentä, lukuisia ylistäviä levyarvioita ja tuhatkunta keikkaa kolmessakymmenessä maassa. Yhdennentoista levynsä yhteydessä Frigg palaa juurilleen kumartaen suomalaisen perinnemusiikin suuntaan. Levyä ovat inspiroineet historialliset soittotyylit ja pelimannit kautta maan unohtamatta vahvoja kytköksiä kaustislaiseen viulunsoittoon, jonka UNESCO liitti aineettoman  kulttuuriperinnön luetteloonsa vuonna 2021. Frigg lähestyy materiaalia omalla tyylillään, ennakkoluulottomalla ja tuoreella näkemyksellä samalla kuitenkin perinnettä ja tyyllillisiä yksityiskohtia kunnioittaen.

Frigg on valloittanut maailmaa vahvasti pohjoismaiseen pelimannimusiikkiin nojaavalla länsimaisten  kansanmusiikkityylien fuusiolla, jota kuvaamaan maailmanmusiikkimedia on kehittänyt termin nordgrass. Yhtye vie kuulijansa perisuomalaisen polskan, bluegrassin ja balkanrytmien kautta jopa taidemusiikillisiin sfääreihin – ikään kuin lavalla vierailisi samalla keikalla useita eri kokoonpanoja!

Alina Järvelä, Esko Järvelä, Tommi Asplund, Tero Hyväluoma – viulu
Petri Prauda – mandoliini, cittern
Topi Korhonen – kitara
Juho Kivivuori – basso

frigg.fi

 

maija Kauhanen

Vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarina, rouhea kantele ja groovaavat lyömäsoittimet – polyrytmien ja beatin kutoma syke yhdistettynä hypnoottisiin melodioihin luovat ainutlaatuisen soundimaailman vain yhden muusikon voimin.

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin kansanmuusikoihin lukeutuva Maija Kauhanen julkaisi odotetun toisen albuminsa vuonna 2022. Hän otti levyn myötä harppauksen laulaja-lauluntekijyyteen päin, pitäen samalla kiinni juurevasta tyylistään sekä rikkaasta suomalais-karjalaisesta traditiosta. Musiikillisia vaikutteita kuullaan kansanmusiikista, indiepopista ja elokuvamusiikista ja kappaleet pohtivat omaa tilaa ja rahoja.

Maija Kauhasen erikoistumisalue on 23-kielinen Saarijärven kantele ja sen perinteinen soittotyyli pientä puutikkua plektrana käyttäen. Hän kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita ja kantelemalleja isänsä, soitinrakentaja Kari Kauhasen kanssa. Kauhasen uuteen soundipalettiin mahtuu matkoilta hankittuja tuulikelloja, emaliastioita kirpputoreilta sekä innovatiivisia soittotekniikoita muun muassa jousta käyttäen.
www.maijakauhanen.com

Maria Kalaniemi, Marianne Maans, Pekka Pentikäinen ja Bosse Mellberg

JuuriJuhlassa teidät vie saaristotunnelmiin Maria Kalaniemi (harmonikka, laulu), Marianne Maans (viulu, laulu), Pekka Pentikäinen (harmonikka) ja Bosse Mellberg (pyykkilauta).

 

Sväng

Sväng-yhtye on asettanut uudet standardit huuliharppumusiikille sekä ohjelmistollaan että
omintakeisella instrumenttien käytöllään. Noin 18 vuoden kansainvälinen ura on ihastuttanut sekä yleisön että huuliharpun ammattilaiset ympäri maailman. Yhtyeen omat sävellykset vakuuttavat taiturillisuudellaan ja viihdyttävyydellään, ja repertuaarillaan Sväng on osoittanut, että tämän ulkoisesti vaatimattoman instrumentin mahdollisuudet ovat rajattomat.
Muusikot:  Eero Turkka, Jouko Kyhälä, Eero Grundström ja Tapani Varis

www.svang.fi/home/

Celenka

Celenka on vuonna 2013 perustettu karjalaisista, slaavilaisista ja balkanilaisista musiikkiperinteistä inspiroitunut kokoonpano. Celenkan muodostaa kolme laulavaa ja soittavaa muusikkoa, joita yhdistää rakkaus ornamentteihin, sykähdyttäviin melodioihin ja vikkeliin tanssirytmeihin. Yhtyeen musiikki pohjautuu vanhoihin arkistotallenteisiin ja omiin sävellyksiin.

Celenka julkaisi esikoisalbuminsa 2015 Suomessa ja 2016 Saksassa. Yhtyeen toinen, karjalaisia laulajanaisia esiin nostava Villoi varsa -albumi julkaistiin vuonna 2021 saksalaisella Nordic Notes -levymerkillä. Kansainvälisissä ja kotimaisissa musiikkimedioissa huippuarvioita saanut Villoi varsa -levy sai vuoden 2021 ETNO-EMMA-palkinnon, ja albumi valittiin vuoden 2021 parhaaksi kansanmusiikkijulkaisuksi Helsingin Sanomissa. Levy nousi myös arvostetulle World Music Charts Europe -listalle vuoden 2021 aikana.

Eero Grundström: harmooni & laulu
Emmi Kujanpää: laulu & kantele
Jarkko Niemelä: trumpetti & laulu

www.celenka.net

 

OHJELMA

10.-15.4.2023

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Vierailijana konsertissa Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila

Liput 10/5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi

Sellosali

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Vierailijana konsertissa Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila

Liput 10/5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi

Sellosali

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Vierailijana konsertissa Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila

Liput 10/5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi

Sellosali

PolskaPandolfi -konsertissa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso yhdistelevät veret seisauttavia eteläpohjalaisia polskia ja villejä Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatteja.
Espoon tuomiokirkko
Vapaa pääsy

PolskaPandolfi -konsertissa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso yhdistelevät veret seisauttavia eteläpohjalaisia polskia ja villejä Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatteja.
Espoon tuomiokirkko
Vapaa pääsy

Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Espoon kansanmusiikin juhlakavalkadi näyttää espoolaisen kansanmusiikkitarjonnan runsaan, värikkään ja monipuolisen tarjonnan laidasta laitaan!

Mukana on valloittavat kanteletaiturit Kardemimmit, akrobaattisen ja herkän improvisoivaa kansantanssiin perustuvaa koreografiaa ja musiikillista virtuositeettia tarjoava Polskatroikka, tansanialaistyylisiä lauluja esittävä Pole Pole sekä Espoon pelimannit levynjulkistuskeikallaan. Konsertin loppuhuipennuksena esiintyy tätä konserttia varten espoolaisista kansanmusiikin ammattilaisista koottu JuuriJuhlan juhlaorkesteri Maria Kalaniemen johdolla.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali

Rosoa ja rakkautta Pohjanmaan lakeuksilta

Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalanen (s. 1977) on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ulkomailla, mm. Japanissa, Kanadassa, Venäjällä, Ranskassa, Sveitsissä, Itävallassa, Alankomaissa, Virossa sekä Pohjoismaissa. Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä modernin äänitekniikan hallittu ja oivaltava käyttö.
ENKEL on perinnettä kunnioittava ja muita kumartelematon pelimannityttöbändi, jonka ohjelmisto koostuu hittikappaleista aina 1800-luvulta 2020-luvulle asti. ENKELissä yhdistyvät luova hulluttelu ja syvä kunnioitus perinnettä ja omaa pelimanniutta kohtaan – ENKELissä jokainen on supersankari omalla laillaan. Yhtye käyttää ennakkoluulottomasti hyväkseen epätavallisen instrumentaationsa (kaksi 2,5-rivistä haitaria, kantele, viulu) kaikkia mahdollisuuksia ja viimeistelee sointinsa milloin kauniisti yhteen soivalla ja milloin tarkoituksenmukaisesti dissonoivalla laulullaan.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali

Esiintymässä pääkaupunkisedun kansanmusiikkiyhtyeitä.
Ison Omenan kirjaston Stage
Vapaa pääsy

JuuriJuhla-RotFestin päätöskonsertti
Pauanne keinuttaa kuulijansa matkalle, jossa musiikin aikakaudet sulautuvat luonnollisesti toisiinsa. Viulu, Hammond-urut sekä erilaiset akustiset ja elektroniset lyömäsoittimet luovat osaltaan ajattoman tunnelman. Pauanne puhuu kansanmusiikin kieltä modernilla aksentilla siten että traditio taipuu meidän vuosituhannen ihmisten ymmärrettäväksi.
Aija Puurtinen & Brooklynin satu vie musiikin keinoin aikamatkalle amerikansuomalaiseen siirtolaisuuteen ja sen mielenmaisemaan. Tarjolla on akustisesti ja puoliakustisesti toteutettua, sekä suomeksi että ”fingelskaksi” esitettyä, voimakkaasti suomalaisesta ja amerikkalaisesta kansanmusiikista ammentavaa epookkia. Mausteena on folkia, bluesia ja jopa jamaikalaisia aineksia.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu, Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali

3.4. klo 18 HoivaPelimannit & prof. emer. Sirkka-Liisa Kivelä

HoivaPelimannit Maria Kalaniemi ja Elina Leskelä kertovat kokemuksistaan ja kohtaamisista muistisairaiden ikäihmisten kanssa sekä tarjoavat sykähdyttävän kesäkimpun suosikkisävelmiä muistojemme bulevardeilta – kauniit ja herkät valssit, tuliset tangot sekä repäisevät polkat Metsäkukista Satumaan kautta Säkkijärven polkkaan kuullaan paljasjalkaisten espoolaisten harmonikkataitureiden soittamana. Aloitustilaisuudessa...

Lue lisää

Ma 10.4.2023 klo 19 Teija Niku soolo, Timo Alakotila & Petri Hakala: Mandolin Concerto

Teija Niku on haitaritaiteilija, jonka erityisosaamista ovat pohjoismainen ja balkanilainen kansanmusiikki. Nikua on luonnehdittu loistavan melodiantajun omistavaksi säveltäjäksi ja kekseliääksi sovittajaksi, jonka laulava ja teeskentelemätön soittotyyli nousee teknisen suorittamisen yläpuolelle. Kesällä 2019 Ääniä Records julkaisi Nikun kolmannen soololevyn ”Hetkessä”, joka...

Lue lisää

13.4. klo 12 HoivaPelimannit Maria Kalaniemi & Elina Leskelä

HoivaPelimannit Maria Kalaniemi ja Elina Leskelä kertovat kokemuksistaan ja kohtaamisista muistisairaiden ikäihmisten kanssa sekä tarjoavat sykähdyttävän kesäkimpun suosikkisävelmiä muistojemme bulevardeilta – kauniit ja herkät valssit, tuliset tangot sekä repäisevät polkat Metsäkukista Satumaan kautta Säkkijärven polkkaan kuullaan paljasjalkaisten espoolaisten harmonikkataitureiden soittamana. Vapaa...

Lue lisää

To 13.4.2023 klo 19 Frigg, Maija Kauhanen soolona

Vuonna 2000 perustettu Frigg on yksi Suomen tunnetuimpia kansanmusiikkiyhtyeitä kotimaassaan ja maailmalla. Jo käsitteeksi muodostuneen viulusoundin ja vastustamattomasti puskevan kielisoitinten helinän sekä kontrabasson sykkeen hypnoottinen yhdistelmä on ainutlaatuinen. Friggin muusikot: Petri Prauda, Alina Järvelä, Esko Järvelä, Tommi Asplund, Tero Hyväluoma,...

Lue lisää

14.4. klo 12 HoivaPelimannit Maria Kalaniemi & Elina Leskelä

HoivaPelimannit Maria Kalaniemi ja Elina Leskelä kertovat kokemuksistaan ja kohtaamisista muistisairaiden ikäihmisten kanssa sekä tarjoavat sykähdyttävän kesäkimpun suosikkisävelmiä muistojemme bulevardeilta – kauniit ja herkät valssit, tuliset tangot sekä repäisevät polkat Metsäkukista Satumaan kautta Säkkijärven polkkaan kuullaan paljasjalkaisten espoolaisten harmonikkataitureiden soittamana. Vapaa...

Lue lisää

Pe 14.4.2023 klo 19 Sväng, Celenka

Sväng-yhtye on asettanut uudet standardit huuliharppumusiikille sekä ohjelmistollaan ettäomintakeisella instrumenttien käytöllään. Noin 18 vuoden kansainvälinen ura on ihastuttanut sekäyleisön että huuliharpun ammattilaiset ympäri maailman. Yhtyeen omat sävellykset vakuuttavattaiturillisuudellaan ja viihdyttävyydellään, ja repertuaarillaan Sväng on osoittanut, että tämänulkoisesti vaatimattoman instrumentin mahdollisuudet...

Lue lisää

La 15.4.2023 Espoon Kansanmusiikkikillan Pilpatussoitot

Espoon Kansanmusiikkikillan Pilpatussoitto tuo pääkaupunkisedun kansanmusiikkiyhtyeitä ja kansantanssiryhmiä ilahduttamaan yleisöä Espoon Ison Omenan kirjaston Stagelle ja Sellon kirjastoon.Vapaa pääsy SELLON KIRJASTOKlo 12 Soukan Kansantanssijat, TanhuruhaKlo 12.30 KuokkavieraatKlo 13 Espoon KansantanssijatKlo 13.30 Matti ReittamoKlo 14 Kesäpelimannit ISON OMENAN KIRJASTOKlo 12 Vantaan...

Lue lisää

la 15.4.2023 klo 19 JuuriJuhla-RotFestin päätöskonsertti: Muzsikás ja jamit (HU)

Muzsikás on Unkarin rikkaan kansanmusiikkiperinteen edustajista ehkä legendaarisin, kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu yhtye, joka juhlistaa viiden vuosikymmenen mittaista ainutlaatuista taivaltaan ”lempimaassaan Suomessa”, kuten yhtyeen kontrabasisti Dániel Hamar asian muotoilee. Vuonna 1973 perustettu yhtye tarjoaa festivaalille ikimuistoisen loppuhuipennuksen sopivasti juuri 20...

Lue lisää