JuuriJuhla - RotFest 2024

1.-6.4.2024

Esiintyjät

Mari Kalkun

Mari Kalkunin ääni tuntuu puhuttavan meitä Viron metsän sydämestä. Muinaisista virolaisista ja võrulaisista perinteistä juontuva ja useilla eri soittimilla soitettu musiikki resonoi syvälle meissä koskettaen henkeämme, sieluamme, vaikka kieli on meille outoa. Vähäiset ja riisutut kappaleet ja sovitukset päästävät tunteita pintaan, ja kappale hengittää ja paljastaa itsensä orgaanisena ja todellisena.

Mari Kalkun hallitsee monia instrumentteja, kanteleet, piano, harmonikka ja kitara. Hän hyödyntää perinteisiä tekstejä ja musiikkiaiheita kansanperinteestä, mutta hänen valikoimansa on laajempi kuin Võrumaa ja Kihnu, joista hänen vanhempansa ovat kotoisin. Esimerkiksi Marin yhdessä suomalaisyhtyeensä Mari Kalkun & Runorun kanssa tekemä albumi Tii ilo sisälsi myös liiviläisiä ja vadjalaisia kansanlauluja. Hän oli opiskellut Sibelius-Akatemiassa Helsingissä vaihto-oppilaana. Mari Kalkun on myös yksi harvoista virolaisista muusikoista, joka on rakentanut identiteettinsä laulamalla paikallisella äidinkielellä. ”Kielet ovat kuin luonto – hauraita ekosysteemejä”, hän sanoo. Se on keskeinen viesti hänen musiikissaan.

Trad.Attack!

Virolainen Trad.Attack! on kääntänyt Viron musiikkikentän päälaelleen tuomalla TRAD-POP-ROCKin isoille lavoille ja valtamedian otsikoihin. Levy Make Your Move (4/2020) näytti jo kolmikon hurjan energian ja luomisvoiman: kaukaisten loitsujen taika ja voima päivitetään tälle vuosituhannelle moderneilla äänimaisemilla ja sykkivillä rytmeillä. Liveshow’ta siivittää vertailematon draivi ja karisma.
Trad.Attack!in missio on soittaa maailman jokaisessa maassa. Kahlattu on jo Australiasta Malesiaan ja Chilestä Kanadaan muun muassa Eurosonicissa, WOMADissa, WOMEXissa, Rainforest World Music Festivalilla ja Vancouver Folk Festivalilla.

Sandra Vabarna – säkkipilli, laulu, munniharppu, huilut
Jalmar Vabarna – kitara, laulu
Tõnu Tubli – rummut, laulu
Kaur Kenk – ääniteknikko

https://youtu.be/TM7RfgGOfhA
https://open.spotify.com/artist/4y7F4eXlLbqZ5IF9hxoxb5
https://tradattack.ee/

Panu Savolainen & JPP

Svengistä ei ole pulaa, kun erityisesti jazzin parista tunnettu vibrafonisti Panu Savolainen yhdistää voimansa maamme legendaarisimman kansanmusiikkiyhtyeen, vuonna 1982 perustetun JPP:n kanssa. Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon hiljattain listatun kaustislaisen viulunsoittoperinteen lennokkuutta jazzimprovisoinnin leikillisyyden kanssa naittava kokonaisuus julkaistiin ylistystä saaneella Panu Savolainen & JPP -albumilla lokakuussa 2023. Savolaisen ja JPP:n jäsenten sävellyksistä sekä jazzlainakappaleista koostuvan konsertin tunnelmat vaihtelevat aina kaustislaisesta pelimanni-iloittelusta haikean koskettaviin balladeihin, nostattaen taatusti kuulijoiden suupielet hymyyn pitkäksi aikaa.

 

Vibrafonisti Panu Savolainen tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona ja säveltäjänä niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa. Suomalaisen musiikkimaailman tietoisuuteen hän nousi vuonna 2009 perustetun Herd-trionsa sekä erityisesti Herdin ja laulaja Aili Ikosen yhteisen Jazzbasilli-projektin myötä. Kolme albumia julkaisseen Herdin lisäksi Savolainen on johtanut mm. Toivo Kärjen 100-vuotisjuhlavuotta juhlistanutta Toivo-yhtyettään ja 2017 perustettua Panu Savolaisen Soivaa Trioa sekä esiintynyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Sinfonia Lahden sekä UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina.

 

Suomalaisen kansanmusiikin uudistajana ja sanansaattajana jo yli 40 vuoden ajan toiminut JPP (ent. Järvelän Pikkupelimannit) perustettiiin suomalaisen pelimanniviulunsoiton pääkaupungissa Kaustisella. Viulusektion ohella kontrabassosta ja harmonista koostuvan yhtyeen musiikilliset juuret yltävät aina 1700-luvulle saakka ja ne ovat saaneet alkunsa Kaustisen Järvelän kylästä kotoisin olevan Järvelän suvun soittoperinteestä. Sen pohjalta oman yllätyksellisen tyylinsä luonut JPP on kiertänyt ahkerasti maailman mantereita ja julkaissut 11 albumia.

Panu Savolainen, vibrafoni
Mauno Järvelä, viulu
Arto Järvelä, viulu
Tommi Pyykönen, viulu
Matti Mäkelä, viulu
Timo Myllykangas, basso
Timo Alakotila, harmoni

MeNaiset

MeNaiset-lauluyhtye syntyi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla syksyllä 1992. Yhtyeen jäsenet ovat perehtyneet laajasti Suomen, sukukansojemme sekä lähialueiden laulumusiikkiin.
MeNaisten musiikissa yhdistyy suomalais-ugrilaisten kansojen laulut, uudet sävellykset ja sovitukset sekä ääni-improvisaatio. Konsertissa kuullaan suomalaisia, virolaisia, vienankarjalaisia, inkeriläisiä, mordvalaisia ja vepsäläisiä niin perinteisiä kuin sovitettuja lauluja, itkuja ja loitsuja sekä MeNaisten jäsenten omia sävellyksiä.

MeNaiset-yhtyeessä laulaa: Eila Hartikainen, Maari Kallberg, Anneli Kont, Sirkka Kosonen, Anna-Kaisa Liedes ja Outi Pulkkinen.

Pelkkä Poutanen

Pelkkä Poutanen sekoittaa elektronista ja rootsia, kansanperinteistä ja klassista, art poppia, noisea, ja vokaalimusiikkia. Kiehtova keitos.
Pelkkä Poutasen soolo-debyyttialbumi “Pyhä veri vuotaa” (Eclipse Music, 2022) oli ehdolla 2023 Teosto-palkinnon saajaksi. Se on yksi pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista. Albumi oli myös vuoden Emma-ehdokkaana. Musiikkiin on haettu inspiraatiota joka puolelta maailmaa, mutta yhtä kaikki, se on erittäin modernia kansanmusiikkivetoista elektroa.
Brittiläinen Songlines-lehti valitsi albumin 10 parhaan uuden albumin joukkoon huhtikuussa 2022.
”Se on houkuttelevaa, kummittelevaa, lumoavaa, henkistä ja hypnoottista.”
Pelkkä Poutasta on kuvailtu maanjäristyksenä, alkuräjähdyksenä, hypnoottisena, oivaltavana, ja alkuperäisenä. Hänen musiikkitaustansa on laaja, ja hänen musiikkinsa puhuttelee.
Hänet tunnetaan äänestään, jossa hän käyttää tekniikoita suomalais-ugrilaisesta kansanlaulusta sekä myös kurkkulaulutekniikoita. Hän sekoittaa monia kansainvälisiä kansanperinteitä, elektro-musiikkia, klassista, roots-musiikkia, art-poppia, noise-musiikkia, ja laulua, luodakseen aina uusia innostavia äänimaisemia. Hän inspiroituu katsoen asioita uusista näkökulmista, hän näkee genret työkaluina, joita hän käyttää kuten käyttäisi instrumentteja.

SPOTIFY | JUMALAN MORSIAN -VIDEO

https://www.petrapoutanen.com/

 

maija Kauhanen

MAIJA KAUHANEN – yhden naisen orkesteri
Vahva laulu, rouhea kantele ja groovaavat lyömäsoittimet – polyrytmien ja beatin kutoma syke yhdistettynä hypnoottisiin melodioihin luovat ainutlaatuisen soundimaailman vain yhden muusikon voimin. Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin ja palkituimpiin moderneihin maailmanmuusikoihin lukeutuva Maija Kauhanen sai 2023 arvostetun Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena genrensä edustajana. Omaperäisimmillään Kauhanen on live-esiintymisissään yhden naisen orkesterina. Lavalla voi kuulla samaan aikaan kaunista kanteletta, monen äänen lauluilmaisua ja monien lyömäsoitinten arsenaalia. Kauhanen on myös laulaja-lauluntekijä, jonka lauluissa ovat usein teemana eri-ikäisten naisten kohtalot.

www.maijakauhanen.com

Anna Murtola & Joonas Widenius

Flamencoduo Murtola & Widenius on kahden suomalaisen flamencomusiikin kärkinimen, Anna Murtolan ja Joonas Wideniuksen yhteinen projekti. Duon konserteissa kuullaan sekä perinteisen flamencon syvempiä sävyjä, että kevyempiä laulelmatyyppisiä kappaleita, joissa flamencolaulaja Murtolan sävykäs ääni ja Wideniuksen flamencokitaran virtuoottiset rytmit pitävät intensiivistä vuoropuhelua. Duon pitkä yhteinen musiikillinen taival on hionut flamencolle tyypillisen kommunikoinnin yhteen tiukaksi soitoksi ja puhuttelevaksi tulkinnaksi.  Molemmat muusikot ovat myös levyttäviä artisteja ja oman pohjoismaisen flamenco-soundinsa kehittäjiä, mikä kuuluu myös duon ohjelmistossa.

Anna Murtola (s. 1983 Oulu) on maailman pohjoisin flamencolaulaja. Karismaattisena esiintyjänä  tunnettu Murtola on juuriltaan vahvasti kiinni flamencon perinteessä. Hän toimii monipuolisesti muusikkona joka esiintyy sekä sooloartistina että tekee yhteistyötä erilaisten muusikkojen, tanssijoiden, taiteilijoiden ja projektien kanssa yli kulttuuri- ja genrerajojen. Murtolan uusin albumi La Tierra Blanca (Nordic Notes, 2023) yhdistää pohjoista ääni- ja sielunmaisemaa espanjalaiseen flamencotraditioon.

https://linktr.ee/annamurtolaflamenco

Joonas Widenius (s. 1980, Tornio, Suomen Meri-Lappi) on suomalainen flamenco- ja fuusiokitaristi. Häntä pidetään yhtenä Suomen menestyneimmistä flamencokitaristeista. Wideniuksen musiikin pohjana kaikuvat flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään. Vaikutteet voivat tulla pohjoisesta luonnosta, jazzista tai vaikkapa omasta kansanmusiikistamme. Hänen uniikki tyylinsä on saanut lämpimän vastaanoton sekä kriitikoilta että yleisöltä. Widenius, joka kiertää aktiivisesti eri kokoonpanoillaan toimii myös säveltäjänä ja esiintyy erilaisissa projekteissa säestäen mm. tanssijoita.

https://www.joonaswidenius.org

 

Maria Kalaniemi

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä.
Maria Kalaniemi on taiteilija, joka on kehittänyt monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisun. Hän on noussut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luoma lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Hänen soittotyyliään on kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi.
Vuonna 2024 hän juhlii 60-vuotisjuhlavuottaan.

 

Espoon pelimannit

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag on hyväntuulinen ja edustava pelimanniorkesteri Espoosta, jonka svengaava soittotyyli tunnetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin.  Erityisen kysytty yhtye on monien tapahtumien tanssiorkesterina. Orkesterin taiteellisesta tasosta vastaa musiikin maisteri Pekka Pentikäinen.

www.espoonpelimannit.fi

 

 

HoivaPelimannit

JuuriJuhla-RotFestin upeat HoivaPelimannit Maria Kalaniemi ja Elina Leskelä.  He tekevät tärkeää työtä kiertäessään esiintymässä vanhusten hoitolaitoksissa.
HoivaPelimanni -toiminta on osa espoolaisen kansanmusiikin kaupunkifestivaali JuuriJuhla-RotFestia järjestävän yhdistyksen toimintaa. On poikkeuksellista, että musiikkifestivaali vie tämänkaltaista toimintaa pitkäjänteisesti muistipalvelukeskuksiin ja hoivakoteihin.

 

OHJELMA

1.-6.4.2024

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Vierailijana konsertissa Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila

Liput 10/5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi

Sellosali

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Vierailijana konsertissa Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila

Liput 10/5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi

Sellosali

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Vierailijana konsertissa Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila

Liput 10/5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi

Sellosali

PolskaPandolfi -konsertissa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso yhdistelevät veret seisauttavia eteläpohjalaisia polskia ja villejä Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatteja.
Espoon tuomiokirkko
Vapaa pääsy

PolskaPandolfi -konsertissa barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Tea Polso yhdistelevät veret seisauttavia eteläpohjalaisia polskia ja villejä Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatteja.
Espoon tuomiokirkko
Vapaa pääsy

Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Espoon kansanmusiikin juhlakavalkadi näyttää espoolaisen kansanmusiikkitarjonnan runsaan, värikkään ja monipuolisen tarjonnan laidasta laitaan!

Mukana on valloittavat kanteletaiturit Kardemimmit, akrobaattisen ja herkän improvisoivaa kansantanssiin perustuvaa koreografiaa ja musiikillista virtuositeettia tarjoava Polskatroikka, tansanialaistyylisiä lauluja esittävä Pole Pole sekä Espoon pelimannit levynjulkistuskeikallaan. Konsertin loppuhuipennuksena esiintyy tätä konserttia varten espoolaisista kansanmusiikin ammattilaisista koottu JuuriJuhlan juhlaorkesteri Maria Kalaniemen johdolla.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali

Rosoa ja rakkautta Pohjanmaan lakeuksilta

Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalanen (s. 1977) on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ulkomailla, mm. Japanissa, Kanadassa, Venäjällä, Ranskassa, Sveitsissä, Itävallassa, Alankomaissa, Virossa sekä Pohjoismaissa. Paalasen hurjan musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Perinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä modernin äänitekniikan hallittu ja oivaltava käyttö.
ENKEL on perinnettä kunnioittava ja muita kumartelematon pelimannityttöbändi, jonka ohjelmisto koostuu hittikappaleista aina 1800-luvulta 2020-luvulle asti. ENKELissä yhdistyvät luova hulluttelu ja syvä kunnioitus perinnettä ja omaa pelimanniutta kohtaan – ENKELissä jokainen on supersankari omalla laillaan. Yhtye käyttää ennakkoluulottomasti hyväkseen epätavallisen instrumentaationsa (kaksi 2,5-rivistä haitaria, kantele, viulu) kaikkia mahdollisuuksia ja viimeistelee sointinsa milloin kauniisti yhteen soivalla ja milloin tarkoituksenmukaisesti dissonoivalla laulullaan.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali

Esiintymässä pääkaupunkisedun kansanmusiikkiyhtyeitä.
Ison Omenan kirjaston Stage
Vapaa pääsy

JuuriJuhla-RotFestin päätöskonsertti
Pauanne keinuttaa kuulijansa matkalle, jossa musiikin aikakaudet sulautuvat luonnollisesti toisiinsa. Viulu, Hammond-urut sekä erilaiset akustiset ja elektroniset lyömäsoittimet luovat osaltaan ajattoman tunnelman. Pauanne puhuu kansanmusiikin kieltä modernilla aksentilla siten että traditio taipuu meidän vuosituhannen ihmisten ymmärrettäväksi.
Aija Puurtinen & Brooklynin satu vie musiikin keinoin aikamatkalle amerikansuomalaiseen siirtolaisuuteen ja sen mielenmaisemaan. Tarjolla on akustisesti ja puoliakustisesti toteutettua, sekä suomeksi että ”fingelskaksi” esitettyä, voimakkaasti suomalaisesta ja amerikkalaisesta kansanmusiikista ammentavaa epookkia. Mausteena on folkia, bluesia ja jopa jamaikalaisia aineksia.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu, Lippupiste: www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali

25.3.2024 klo 18 HoivaPelimannit Maria Kalaniemi ja Elina Leskelä

HoivaPelimannit Maria Kalaniemi ja Elina Leskelä kertovat kokemuksistaan ja kohtaamisista muistisairaiden ikäihmisten kanssa sekä tarjoavat sykähdyttävän kesäkimpun suosikkisävelmiä muistojemme bulevardeilta – kauniit ja herkät valssit, tuliset tangot sekä repäisevät polkat Metsäkukista Satumaan kautta Säkkijärven polkkaan kuullaan paljasjalkaisten espoolaisten harmonikkataitureiden soittamana. Aloitustilaisuudessa...

Lue lisää

Ma 1.4.2024 klo 19 Avajaiskonsertti: Maria Kalaniemi ystävineen 60-vuotisjuhlavuoden konsertissa. Ystävinä Anna-Kaisa Liedes, Timo Alakotila ja Mauno Järvelä

JuuriJuhlan avauskonsertissa kuullaan kauniin herkkiä tunnelmia Maria Kalaniemen soololaulusta Kuuttaren koruihin, jossa laulaja Anna-Kaisa Liedes johdattaa kuulijan maagisiin kalevalaisiin tunnelmiin Marian harmonikan säestyksellä.  Tunnelmalliset koraalisävyt vaihtuvat intensiiviseen yhteissoiton huuman kun upeat Timo Alakotila ja Mauno Järvelä kera Marian heittäytyvät mm....

Lue lisää

Ti 2.4.2024 klo 19 Flamencoilta ja tanssit. Flamencoduo Murtola & Widenius, tanssia merellisissä tunnelmissa Maria Kalaniemen ja Pekka Pentikäisen tahdittamana

Flamencoduo Murtola & Widenius on kahden suomalaisen flamencomusiikin kärkinimen, Anna Murtolan ja Joonas Wideniuksen yhteinen projekti. Duon konserteissa kuullaan sekä perinteisen flamencon syvempiä sävyjä, että kevyempiä laulelmatyyppisiä kappaleita, joissa flamencolaulaja Murtolan sävykäs ääni ja Wideniuksen flamencokitaran virtuoottiset rytmit pitävät intensiivistä...

Lue lisää

Ke 3.4.2024 klo 19.00 Melkutus

Sellosalin lavan täyttävät lapset ja nuoret neljästä eri musiikkiopistosta. Luvassa on kansanmusiikin iloa ja riemua yli 100 soittajan voimin: Yhdessä ja erikseen. Mukana Musiikkiopisto Juvenalia, Musikinstitutet Kungsvägen, Käpylän musiikkiopisto ja Pakilan musiikkiopisto. Liput 5 €, ennakkomyynti juvenalia.mycashflow.fi Sellosali, Soittoniekanaukio 1,...

Lue lisää

4.4. ja 5.4.2024 klo 12 HoivaPelimannit Maria Kalaniemi & Elina Leskelä

HoivaPelimannit Maria Kalaniemi ja Elina Leskelä kertovat kokemuksistaan ja kohtaamisista muistisairaiden ikäihmisten kanssa sekä tarjoavat sykähdyttävän kesäkimpun suosikkisävelmiä muistojemme bulevardeilta – kauniit ja herkät valssit, tuliset tangot sekä repäisevät polkat Metsäkukista Satumaan kautta Säkkijärven polkkaan kuullaan paljasjalkaisten espoolaisten harmonikkataitureiden soittamana. Vapaa...

Lue lisää

To 4.4.2024 klo 19 MeNaiset, JPP & Panu Savolainen – Laulun lumoa ja svengin hurmosta

MeNaiset-lauluyhtye syntyi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla syksyllä 1992. Yhtyeen jäsenet ovat perehtyneet laajasti Suomen, sukukansojemme sekä lähialueiden laulumusiikkiin.MeNaisten musiikissa yhdistyy suomalais-ugrilaisten kansojen laulut, uudet sävellykset ja sovitukset sekä ääni-improvisaatio. Konsertissa kuullaan suomalaisia, virolaisia, vienankarjalaisia, inkeriläisiä, mordvalaisia ja vepsäläisiä niin perinteisiä kuin...

Lue lisää

La 6.4.2024 klo 12-15 Espoon Kansanmusiikkikillan Pilpatussoitot

Espoon Kansanmusiikkikillan Pilpatussoitto tuo pääkaupunkisedun kansanmusiikkiyhtyeitä ja kansantanssiryhmiä ilahduttamaan yleisöä Espoon Ison Omenan kirjaston Stagelle ja Sellon kirjastoon. SELLON KIRJASTO klo 12 Kuokkavieraat kuoroklo 12.30 EMOn lapsikuorot Hepulit ja Sekamelskalaisetklo 13.15 Kansantanssiryhmät Tanhu-Ruha sekä Espoon Kansantanssijatklo 13.45 Matti Reittamoklo 14.15 Kesäpelimannit...

Lue lisää