JuuriJuhla - RotFest 2020

28.3.-4.4.2020

Esiintyjät

Värttinä & Paleface

 Pohjois-Karjalan Rääkkylässä vuonna 1983 perustettu Värttinä on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia yhtyeitämme. Maailmanmusiikin kärkinimiin kuuluva Värttinä luo kuulijoidensa eteen tarinoita menneestä ja tästä päivästä, hyödyntäen musiikissaan karjalaista laulu- ja pelimanniperinnettä. Värttinän viimeisin albumi ”Viena” syntyi kunnianosoituksena Vienan Karjalan runolaulajille – tuhansia vuosia vanhalle kansaperinteelle, joka oli myös Kalevalan keskeisiä rakennusaineita.

Paleface eli Karri Miettinen on taas Suomen hiphop-skenen mammutti ja verbaalinen nero, joka on viime vuosina ottanut tuotantoonsa entistä enemmän kaikuja protestilaulujen maailmasta. Paleface on omalla tavallaan tämän päivän runolaulaja, joka on ammentanut sanoituksiinsa aiheita historiasta ja tökännyt terävällä kynällään rohkeasti myös yhteiskunnan kipupisteitä.

JuuriJuhlassa Värttinän rautaiset ja riehakkaat muusikot nousevat samalle lavalle Palefacen kanssa. Yleisöllä on lupa odottaa verbaalista ja musiikillista ilotulitusta, jossa hiki virtaa ja asennetta riittää!

 www.varttina.com 
www.facebook.com/PalefaceOfficial

 

Espoon pelimannit & Elina Sauri

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag on hyväntuulinen ja edustava pelimanniorkesteri Espoosta, jonka svengaava soittotyyli tunnetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin.  Erityisen kysytty yhtye on monien tapahtumien tanssiorkesterina. Orkesterin taiteellisesta tasosta vastaa musiikin maisteri Pekka Pentikäinen. 

Espoon pelimannien solistina on Elina Sauri. Elina Saurilla on kokemusta erilaisilta esiintymisestradeilta yli 30 vuoden ajalta. Hän on monipuolinen laulaja, jolta luonnistuu niin iskelmä, swing & jazzballadit, tanssimusiikki, laulelmat, gospel… ja bossa nova portugaliksi. 

www.espoonpelimannit.fi
www.elina-sauri.com

Espoon pelimannit & Elina Sauri

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag on hyväntuulinen ja edustava pelimanniorkesteri Espoosta, jonka svengaava soittotyyli tunnetaan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin.  Erityisen kysytty yhtye on monien tapahtumien tanssiorkesterina. Orkesterin taiteellisesta tasosta vastaa musiikin maisteri Pekka Pentikäinen. 

Espoon pelimannien solistina on Elina Sauri. Elina Saurilla on kokemusta erilaisilta esiintymisestradeilta yli 30 vuoden ajalta. Hän on monipuolinen laulaja, jolta luonnistuu niin iskelmä, swing & jazzballadit, tanssimusiikki, laulelmat, gospel… ja bossa nova portugaliksi. 

www.espoonpelimannit.fi 
www.elina-sauri.comti 

Pekko Käppi & K:H:H:L

Kalloja, nahkoja ja miesten pellavaisia kesämekkoja – Pekko Käppi & K:H:H:L on yhtye, joka todentaa sikarilaatikkokitaroineen ja jouhikkoineen mystisiä kansantaruja tähän aikaan. Kansanmusiikki, mystiikka ja poplaarikulttuuri kohtaavat yhtyeen käsittelyssä erikoislaatuisen persoonallisella tavalla, ja Käpin loihtiessa jouhikollaan voi ilmasta aistia taikuuden. Yhtyeen ilmaisu kieppuu suomalaisen voodoon vainoharhaisessa maailmassa, vieden kuulijan luineen keskelle moneen suuntaan roihuavaa nykyhetkeä, venyttäen todellisuutta petollisen ja epäluotettavan ihmismielen loihtimiin maisemiin.

Pekko Käppi & K:H:H:L:n sointi luo maalauksia ja kuvia kesärituaalipuuhissa olevista miehistä valkeissa pellavaisissa kesämekoissa hymisemässä ikiaikaisuuksia koivikon kätköissä kallojen ja nahkojen alla. Sisällissodan loimuava Tampere, roihuavaan nykyhetkeen liian kirkas aurinko, nuorisoa piinaavat kauhutarinat lammen hirviöstä, psykoosin kautta sammuvat polaarisuuksien universumin salat, universumin kaikkein viisain Viisas Matilda. Miehestä korpiksi ja korpista ikuisuuteen.

Yhtyeen tuotantoa on ylistetty niin kriitikkojen kuin yleisönkin toimesta, mistä kertoo lukuisat kansalliset ja kansainväliset palkintoehdokkuudet sekä julkaisuvuonnaan reilusti kehuja keränneen Sanguis Meus, Mama! –levyn myötä tullut vuoden 2015 Teosto-palkintoehdokkuus. Lisäksi Pekko Käppi & K:H:H:L nappasi vuonna 2017 Vuoden Kansanmusiikkitekijän palkinnon Etnogaalassa, joka järjestettiin tuolloin ensimmäisen kerran.

Yhtyeen kolmas levy väärä laulu julkaistiin 29.3. Julkaisijana Svart Records.

Otava Yo

Otava Yo (venäjäksi Отава Ё) on pietarilainen folkrock-yhtye, jonka neljä katusoittajaa perusti vuonna 2003. He luovat uusia tulkintoja venäläisestä kansanmusiikista omalla rennolla otteellaan ja elvyttää vanhoja venäläisiä suosikkisävelmiä. Yhtye on ennättänyt hurmata yleisöä jo kolmessakymmenessä maassa ja lukuisilla festivaaleilla.
www.otava-yo.spb.ru/en


Puuluup

Virolaisduo Puuluupin neozombipostfolk kertoo nykypäivän tarinoita niin tuulimyllyihin kohdistuvasta rakkaudesta kuin rasvaisista hääaterioista sekä kutittaa yleisön korvia laulaen viron kielen lisäksi myös eksoottisilla tuntemattomilla kielillä.  Yhtye on noussut nopeasti yhdeksi virolaisen folkmusiikin kuumista nimistä. Duon äänimaailma koostuu jouhikon luonnollisten sekä elektronisesti vahvistettujen saundien yhdistelmästä. Erilaiset kahinat, kaiut, koputukset ja rahinat soivat välillä akustisesti, muodostavat tanssibiittejä tai elokuvamaisen tummia sävyjä.
www.puuluup.ee


Basco (DK/SE)

Tanskalain-ruotsalainen Basco kertoo musiikillaan tarinoita. Musiikki vaihtelee nopeatempoisista ja hikisistä reel-tansseista suloisiin melankolisiin sävelmiin, jotka kertovat tietenkin valloitetuista ja menetetyistä sydämistä. Bascon musiikki on muhennos, jonka perusta ovat omat sävellykset, mutta mausteet on röyhkeästi poimittu skandinaavisista, englantilaisista, kelttiläisistä ja amerikkalaisista vaikutteista.

Hal Parfitt Murray (DK/SCO): laulu, viulu, mandolin
Andreas Tophøj (DK): viulu, alttoviulu
Ale Carr (SE): cittern (sitra)
Anders Ringgaard (DK): harmonikka, pasuuna

www.bascoband.com


Juurakko

Juurimusiikkia ja tarinankerrontaa yhdistelevä Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella. Yhtye ylittää musiikin tyylirajat riemukkaasti eikä kaihda eriskummallisiakaan tarinoita. Juurakko on juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten.

Laura Kaartinen: laulu, matkaharmoni, lyömäsoittimet
Minsku Tammela: laulu, jouhikko, kampa, munniharppu, lyömäsoittimet
Anna Wiksten: laulu, plankku, lyömäsoittimet
Eija Kankaanranta: kanteleet
Kaisa Saarikorpi: laulu, sikarilaatikkosoittimet, kitarat, lyömäsoittimet

www.juurakkoband.fi

ghj

Halsbrytarna

Halsbrytarna, suomenruotsalainen pelimanniryhmä Helsingin alueelta. Ryhmä perustettiin syksyllä 1973 ja ryhmään kuuluu 14 soittajaa. Ohjelmisto koostuu suomenruotsalaisista, suomalaisista ja pohjoismaisista pelimannikappaleista sekä omista sävellyksistä. Halsbrytarna tanssittaa ja viihdyttää yleisöä illan päätteeksi omalla erityisen mukavalla menollaan. Tanssikengät mukaan!
www.elisanet.fi/martin.gunnar.barlund/hals

Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen

Maria Kalaniemi ja Pekka Pentikäinen ovat molemmat espoolaisia harmonikan soiton ammattilaisia, joiden sydäntä lähtellä on saaristo. JuuriJuhla-RotFestissa he tulkitsevat brunskäriläisen Anna Danielssonin sävellykisä Saaristoillassa.

Maria Kalaniemi on monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija, joka on nuossut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luoma lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Hänen soittotyyliään on kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi.

Pekka Pentikäinen kuuluu suomalaisen kansan- ja viihdemusiikin tekijöiden konkarisarjaan. Parhaiten Pekka tunnetaan 2- ja 5- rivisen haitarin taiturina, sekä kansan- ja viihdemusiikkiorkesterin Espoon Pelimannien taiteellisena johtajana ja kapellimestarina.

 

ghj

Raka Bananer

Raka Bananer-yhtye tekee ruotsalaista maailmanmusiikkia lapsille ja esittää lauluja niiden uudesta levystä ”Bananens Växtvärk”. Musiikki puhuttelee sekä aikuisia että lapsia ja rohkaisee leikkiin, yhdessäoloon ja sadunkerrontaan. Lauluissa on runsaasti vaikutteita länsiafrikkalaisesta musiikista.
Laulaja-lauluntekijä Linda Sundbergilla on pitkä kokemus lastenkulttuurista ja lapset tuntevat hänet television Buu-klubbenin juontajana.
Sekä kitaristi Miika Hjorth että perkussionisti Victoria Lindqvist hallitsevat afrikkalaiset lyömäsoittimet ja rytmit, joista he ovat ammentaneet virikkeitä.

Suden Aika

Suden Aika on lauluyhtye, jonka ainutlaatuinen sointi syntyy neljän vahvan ja erilaisen naisäänen yhdistelmästä.

Suden Aika on perinteen kantaja: musiikissa yhdistyy uusi ja vanha, ajattomat, perinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki. Pohjoismaiseen ja suomensukuiseen kansanmusiikkiperinteeseen pohjautuvan musiikin säveltää yhtye itse kalevalamittaisiin kansanrunoihin. Kalevalainen runokieli on rikasta, monisävyistä ja kaunista ja jokainen kuulija voi ymmärtää sen omalla tavallaan. Suden aika tekee merkittävää työtä vaaliessaan tätä rikasta suomalaista perintöä.

Suden Ajan musiikki perustuu ensisijaisesti lauluun, mutta käytössä on paljon myös erilaisia instrumentteja: kanteleita, moraharppu, kansanomaisia huiluja ja erilaisia lyömäsoittimia.

https://www.youtube.com/watch?v=mNAnCiVTc1w  

ghj

Duo Selina

Duo Selina on moderni kahden konserttikanteleensoittajan, Hanna Ryynäsen ja Sanni Virran muodostama nykykansanmusiikkiduo. Duo julkaisi kesällä 2019 debyyttialbuminsa, jonka taiteellisena tuottajana toimi harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi. Duo Selina inspiroituu pohjoismaisista kansanmusiikkiperinteistä ja heidän ohjelmistonsa koostuu niin traditionaalisesta kuin itse sävelletystä instrumentaalimusiikista. Myös improvisaatiolla on suuri rooli duon musiikissa ja soittajien vahva tunneside esittämäänsä musiikkiin välittyy heidän soitostaan ainutlaatuisella tavalla. Kahden konserttikanteleen tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet yhtyetyöskentelyssä ovat pääosassa kaksikon rikkaassa soinnissa tehden soitinyhdistelmästä ainutlaatuisen kansanmusiikin kentällä.

 

 

Aspö spelmän

Aspö on pieni musiikillinen saari Saaristomerellä. Aspön saarella on musiikkia harrastettu kauan, nykyäänkin musiikin harrastus kulkee siellä sukupolvelta toiselle. Saamme JuuriJuhla-RotFestiin vieraaksi tuulahduksen Aspösä saarisoiltaan 1.4.

Aspön pelimannien ytimen muodostavat Johanssonin perhe, Tore, Bruno, Markus ja Johan. Mukana usein myös helsinkiläinen Timo Kirves.

ghj

.

Ohjelma

28.3.-4.4.2020

La 21.3. klo 14 JuuriJuhla-RotFestin Etkot: Melkutus

Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Mukana Maria Kalaniemi (harmonikka) ja Eero Grundström (harmooni) sekä oppilasta koottu suuri 100 soittajan kansanmusiikkiorkesteri.
Katso lisätiedot: www.juvenalia.fi   
Liput 10/5 € nuorten kansanmusiikkitoiminnan hyväksi
Sellosali

LA 28.3. klo 18 Haltioidu Haltiassa - Duo Selina, Suden Aika. JuuriJuhla-RotFestin avajaiskonsertti

Haltioidu Haltiassa – sävelmiä luonnosta. JuuriJuhla-RotFestin avajaiskonsertti.
Suden Aika -yhtyeen ainutlaatuinen sointi syntyy neljän vahvan ja erilaisen naisäänen yhdistelmästä. Duo Selina, kahden kantelistin nykykansanmusiikkiduo, hakee inspiraatiota pohjoismaisista kansanmusiikkiperinteistä. Konsertin päälle jatkot Haltian ravintolassa, jami-isäntinä pelimanniyhtyeitä pääkaupunkiseudulta.
Konsertin päälle jatkot Haltian ravintolassa, jami-isäntänä Kesäpelimannit pääkaupunkiseudulta. Haltian ravintola loihtii tarjolle Juurijuhlaan sopivia ruoka-annoksia.
Liput 17/12 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi, www.lippu.fi/sv/artist/juurijuhla/
Suomen luontokeskus Haltia

Ma 30.3. klo 19 Duo von Wachenfeldt & Sundkvist (SE)

Barokin ja kansanmusiikin intensiivinen kohtaaminen.
Vapaa pääsy
Espoon tuomiokirkko, Kirkkopuisto 5 (Espoon keskus)

Ti 31.3. klo 13.30.-15.15 Päivätanssit Espoon pelimannien tahdittamina. Solistina Elina Sauri

Kahvio avoinna
Vapaa pääsy
Sellosalin lämpiö 

www.espoonpelimannit.fi
www.elina-sauri.com

Ke 1.4. klo 9.30 Raka bananer

Konsertti ruotsinkielisten päiväkotien ja ala-asteiden lapsille, mutta myöskin muut lapset ja perheet tervetulleita! Elämäniloa pursuava Raka bananer vie lapset mukanaan hauskalle musiikkiseikkailulle!

Liput  5 € ovelta
Varaukset: susanne.raiha@hotmail.com tai juurijuhla@juurijuhla.fi
Thorstorp, Gamla landsvägen 12 (Leppävaara)

Ke 1.4. klo 19 Aspö spelmän, Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen

Saarisotuulahduksia Aspöstä ja Brunskäriltä! 
Aspö – musikaalinen saari -dokumentti vie yleisön vierailulle Aspön saarelle. Maria Kalaniemi ja Pekka Pentikäinen soittavat sävelmiä Brunskäristä. Musiikin on säveltänyt Anna Danielsson. Aspö spelmän tanssittaa illan lopuksi. Tanssikengät mukaan!
Liput  17/12 € ovelta
Thorstorp, Gamla landsvägen 12 (Leppävaara)

To 2.4. klo 19 Paleface & Värttinä

Palefacen ja Värttinän konsertti on verbaalista ja musiikillista ilotulitusta!  Maailmanmusiikin kärkinimiin kuuluva Värttinä hyödyntää musiikissaan karjalaista laulu- ja pelimanniperinnettä. Paleface on omalla tavallaan tämän päivän runolaulaja, joka on ammentanut sanoituksiinsa aiheita historiasta ja tökännyt terävällä kynällään rohkeasti myös yhteiskunnan kipupisteitä.
Liput 25/20 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste, https://www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali, Soittoniekanaukio1 (Leppävaara)

PE 3.4. klo 19 Pekko Käppi & K:H:H:L, Puuluup (EST)

Säkenöivää Jouhikkomagiaa ja ZombiPostFolkkia – Jouhikkoilta Suomesta ja Virosta!
Pekko Käppi & K:H:H:L on yhtye, joka todentaa sikarilaatikkokitaroineen ja jouhikkoineen mystisiä kansantaruja tähän aikaan. Puuluup on noussut nopeasti yhdeksi virolaisen folkmusiikin kuumista nimistä. Duon äänimaailma koostuu jouhikon luonnollisen sekä elektronisesti vahvistetun soiton yhdistelmästä.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste, www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali, Soittoniekanaukio1 (Leppävaara)

 

La 4.4. klo 11-16.30 Pilpatus-Päiväsoitot isossa omenassa

Espoon Kansanmusiikkikillan järjestämät Pilpatus-päiväsoitot. Esiintymässä pääkaupunkisedun kansanmusiikkiyhtyeitä: Töölön Viuluklubi, Teho., Vantaan kansanpelimannit, Sekulele, Kameleontti-kuoro, Weckmanin mysteeriarkisto, Helsinki Klezmer Kapeleye, Naiskuoro Esperanza, Kera, Lauluyhtye Kuokkavieraat, Matilda Mother band
Vapaa pääsy
Ison Omenan kirjaston Stage

LA 4.4. klo 18 Otava YO (RUS), Basco (DK/SE), Juurakko, Halsbrytarna

Yleisön villitsijä Otava Yo on pietarilainen folkrock-yhtye, jonka muusikot luovat uusia tulkintoja venäläisestä kansanmusiikista omalla rennolla otteellaan. Tanskalaisen Bascon musiikkiin on saatu vaikutteita skandinaavisesta, englantilaisesta, kelttiläisestä ja amerikkalaisesta musiikista. Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella. Halsbrytarna tanssittaa ja viihdyttää yleisöä illan päätteeksi omalla erityisen mukavalla menollaan.  Tanssikengät mukaan.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste, www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Kaikukorttitapahtuma
Sellosali, Soittoniekanaukio1 (Leppävaara)