JuuriJuhla - RotFest 2021

5.-10.4.2021 (OHJELMA PÄIVITETTY! ULKOMAISET KORVATTU SUOMALAISILLA ESIINTYJILLÄ! KONSERTIT STRIIMATAAN, YLEISÖMÄÄRÄN SALIIN KORONARAJOITUSTEN MUKAAN)

Esiintyjät

Värttinä & Paleface

 Pohjois-Karjalan Rääkkylässä vuonna 1983 perustettu Värttinä on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia yhtyeitämme. Maailmanmusiikin kärkinimiin kuuluva Värttinä luo kuulijoidensa eteen tarinoita menneestä ja tästä päivästä, hyödyntäen musiikissaan karjalaista laulu- ja pelimanniperinnettä. Värttinän viimeisin albumi ”Viena” syntyi kunnianosoituksena Vienan Karjalan runolaulajille – tuhansia vuosia vanhalle kansaperinteelle, joka oli myös Kalevalan keskeisiä rakennusaineita.

Paleface eli Karri Miettinen on taas Suomen hiphop-skenen mammutti ja verbaalinen nero, joka on viime vuosina ottanut tuotantoonsa entistä enemmän kaikuja protestilaulujen maailmasta. Paleface on omalla tavallaan tämän päivän runolaulaja, joka on ammentanut sanoituksiinsa aiheita historiasta ja tökännyt terävällä kynällään rohkeasti myös yhteiskunnan kipupisteitä.

JuuriJuhlassa Värttinän rautaiset ja riehakkaat muusikot nousevat samalle lavalle Palefacen kanssa. Yleisöllä on lupa odottaa verbaalista ja musiikillista ilotulitusta, jossa hiki virtaa ja asennetta riittää!

 www.varttina.com 
www.facebook.com/PalefaceOfficial

 

Pekko Käppi & K:H:H:L

Kalloja, nahkoja ja miesten pellavaisia kesämekkoja – Pekko Käppi & K:H:H:L on yhtye, joka todentaa sikarilaatikkokitaroineen ja jouhikkoineen mystisiä kansantaruja tähän aikaan. Kansanmusiikki, mystiikka ja poplaarikulttuuri kohtaavat yhtyeen käsittelyssä erikoislaatuisen persoonallisella tavalla, ja Käpin loihtiessa jouhikollaan voi ilmasta aistia taikuuden. Yhtyeen ilmaisu kieppuu suomalaisen voodoon vainoharhaisessa maailmassa, vieden kuulijan luineen keskelle moneen suuntaan roihuavaa nykyhetkeä, venyttäen todellisuutta petollisen ja epäluotettavan ihmismielen loihtimiin maisemiin.

Pekko Käppi & K:H:H:L:n sointi luo maalauksia ja kuvia kesärituaalipuuhissa olevista miehistä valkeissa pellavaisissa kesämekoissa hymisemässä ikiaikaisuuksia koivikon kätköissä kallojen ja nahkojen alla. Sisällissodan loimuava Tampere, roihuavaan nykyhetkeen liian kirkas aurinko, nuorisoa piinaavat kauhutarinat lammen hirviöstä, psykoosin kautta sammuvat polaarisuuksien universumin salat, universumin kaikkein viisain Viisas Matilda. Miehestä korpiksi ja korpista ikuisuuteen.

Yhtyeen tuotantoa on ylistetty niin kriitikkojen kuin yleisönkin toimesta, mistä kertoo lukuisat kansalliset ja kansainväliset palkintoehdokkuudet!

Ensemble Gamut!


Ensemble Gamut! -yhtye yhdistää musiikissaan harvinaisella tavalla keskiaikaisia soittimia ja elektroniikkaa. Yhtye on luonut oman uniikin sointimaailmansa satojen vuosien takaisesta musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta ja nykyaikaisista äänimaisemista käyttämällä hyväkseen elektronisia efektejä, looppausta ja luonnon ääniä.

JuuriJuhla-RotFestin konsertti on samalla viime vuonna ilmestyneen yhtyeen ensimmäisen albumin julkistamiskonsertti. Levyn nimi UT viittaa ulkopuolisuuteen tai ilman jotakin tai jotakuta olemiseen. Lisäksi ut on keskiajan musiikkiteoreettisen järjestelmän, Gamutin, ensimmäinen sävel (ut, re, mi, fa, so, la).

Aino Peltomaa, laulu, keskiajan harppu, perkussiot
Ilkka Heinonen, jouhikko, alttojouhikko, tenorigamba, G-violone
Juho Myllylä, nokkahuilut, elektroniikka
Marianna Henriksson, cembalo

 

 

 

Kimmo Pohjonen UZone

”Muutama vuosi sitten turhauduin omaan musiikin tekemiseeni, kyllästyin itseeni ja ajattelin, että mieluummin lopetan soittamisen, kuin jatkan tällä tiellä. ”

Haitarin äänen muokkaaminen, ja siten uusien värien hakeminen, on ollut tärkeä lähde Kimmo Pohjoselle sekä säveltämisessä että soittamisessa viimeiset 30 vuotta.

Nyt hän halusi tuoda haitaria esille yhä elektronisempana koneena, joka tuottaa tekstuuria, rytmiä ja äänimassoja, kontrolloi syntikoita ja efektejä, sekä liikuttaa ääntä myös tilassa. Harmonikka tuottaa useita kerroksia, melodiaa, harmoniaa ja rytmiikkaa live-soittona samanaikaisesti. Kaikki äänen kerrokset syntyvät reaaliaikaisella soittamisella, tässä ja nyt.

Tämän prosessin aikana syntyi myös ajatus, että hän voisi soittamallaan kontrolloida visuaalisuutta. Harmonikan sielu, palje, sekä soittimen koskettimet ohjaavat äänen lisäksi kuvaa ja valoja. Soittajana hän kommunikoi visuaalisuuden kanssa, ja musiikkia tehdessä syntyy kuvakerrostumia.

Musiikin sävellys ja esitys: Kimmo Pohjonen
Äänisuunnittelu: Tuomas Norvio
Visuaalinen suunnittelu: Mikko Linnavuori

Juurakko

Juurimusiikkia ja tarinankerrontaa yhdistelevä Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella. Yhtye ylittää musiikin tyylirajat riemukkaasti eikä kaihda eriskummallisiakaan tarinoita. Juurakko on juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten.

Laura Kaartinen: laulu, matkaharmoni, lyömäsoittimet
Minsku Tammela: laulu, jouhikko, kampa, munniharppu, lyömäsoittimet
Anna Wiksten: laulu, plankku, lyömäsoittimet
Eija Kankaanranta: kanteleet
Kaisa Saarikorpi: laulu, sikarilaatikkosoittimet, kitarat, lyömäsoittimet

www.juurakkoband.fi

ghj

Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen

Maria Kalaniemi ja Pekka Pentikäinen ovat molemmat espoolaisia harmonikan soiton ammattilaisia, joiden sydäntä lähtellä on saaristo. JuuriJuhla-RotFestissa he tulkitsevat brunskäriläisen Anna Danielssonin sävellykisä Saaristoillassa.

Maria Kalaniemi on monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija, joka on nuossut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luoma lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Hänen soittotyyliään on kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi.

Pekka Pentikäinen kuuluu suomalaisen kansan- ja viihdemusiikin tekijöiden konkarisarjaan. Parhaiten Pekka tunnetaan 2- ja 5- rivisen haitarin taiturina, sekä kansan- ja viihdemusiikkiorkesterin Espoon Pelimannien taiteellisena johtajana ja kapellimestarina.

 

ghj

Aspö spelmän

Aspö on pieni musiikillinen saari Saaristomerellä. Aspön saarella on musiikkia harrastettu kauan, nykyäänkin musiikin harrastus kulkee siellä sukupolvelta toiselle. Saamme JuuriJuhla-RotFestiin vieraaksi tuulahduksen Aspösä saarisoiltaan 1.4.

Aspön pelimannien ytimen muodostavat Johanssonin perhe, Tore, Bruno, Markus ja Johan. Mukana usein myös helsinkiläinen Timo Kirves.

ghj

VILDÁ

 

VILDÁn musiikki on uniikki yhdistelmä mystisiä joikuja, svengaavia rytmejä ja improvisaatiota. Vaikutteita ammennetaan saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon, nykypäivän popmusiikista sekä suomalaisesta kansanmusiikista. Hildá Länsmanin vaikuttavat joiut ja Viivi Maria Saarenkylän ilmeikäs harmonikka luovat dialogin, joka tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille, Saamenmaan tuulien tuiverrukseen – tyttömäisellä charmilla.

VILDÁ on yksi Music Moves Europe Talent Awards 2021 -voittajista.

Hildá Länsman on kipuamassa vauhdilla Utsjoelta koko kansan tietoisuuteen upeaäänisenä joikaaja-laulajana, joka tunnetaan muun muassa  Solju– ja Gajanas-yhtyeestä.

Viivi Maria Saarenkylä on kansainvälisissä musiikkikilpailuissa palkittu nuori harmonikkavirtuoosi ja Vuoden Harmonikkataiteilija 2018, jonka musiikkiin on lukuisilta keikkareissuilta tarttunut vivahteita eri puolilta maailmaa.

ghj

.

Ohjelma

5.-10.4.2021

Ma 5.4.2021 klo 19 Ensemble Gamut! Livestriimaus

Livestriimattu konsertti Espoon tuomiokirkosta.

Keskiaikainen musiikki ja kansanmusiikki kohtaavat!

Striimaus Espoon tuomiokirkosta. Yleisön määrä paikalle koronarajoitusten mukaan.

 

Ke 7.4.2021 klo 19 Aspö spelmän, Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen. Livestriimaus

Saarisotuulahduksia Aspöstä ja Brunskäriltä! 
Aspö – musikaalinen saari -dokumentti vie yleisön vierailulle Aspön saarelle. Maria Kalaniemi ja Pekka Pentikäinen soittavat sävelmiä Brunskäristä. Musiikin on säveltänyt Anna Danielsson. Aspö spelmän tanssittaa illan lopuksi. Tanssikengät mukaan!
Liput  17/12 €. (Striimauslippujen tiedot ilmoitetaan pian)
Livestriimattu konsertti Thorstorpista

To 8.4.2021 klo 19 Paleface & Värttinä livestriimattuna

Palefacen ja Värttinän konsertti on verbaalista ja musiikillista ilotulitusta!  Maailmanmusiikin kärkinimiin kuuluva Värttinä hyödyntää musiikissaan karjalaista laulu- ja pelimanniperinnettä. Paleface on omalla tavallaan tämän päivän runolaulaja, joka on ammentanut sanoituksiinsa aiheita historiasta ja tökännyt terävällä kynällään rohkeasti myös yhteiskunnan kipupisteitä.
Liput 25/20 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste, https://www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Striimauslippujen info julkistetaan pian!
HUOM! 2.4.2020 VÄRTTINÄ & PALEFACE -KONSERTTI SIIRRETTY  8.4.2021 klo 19
JO OSTETUT LIPUT KÄYVÄT SELLAISENAAN!!
Kaikukorttitapahtuma
Livestriimaus Sellosalista

PE 9.4.2021 klo 19 Pekko Käppi & K:H:H:L, VILDÁ. Livestriimaus

Säkenöivää Jouhikkomagiaa ja mystisiä joikuja!
Alkuperäisessä suunnitelmissa ollut Puuluup jouduttiin korvaamaan kotimaisella yhtyeellä koronan vuoksi!

Pekko Käppi & K:H:H:L on yhtye, joka todentaa sikarilaatikkokitaroineen ja jouhikkoineen mystisiä kansantaruja tähän aikaan. VILDÁn musiikki on uniikki yhdistelmä mystisiä joikuja, svengaavia rytmejä ja improvisaatiota. Vaikutteita ammennetaan saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon, nykypäivän popmusiikista sekä suomalaisesta kansanmusiikista.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste, www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Striimauslippujen tiedot ilmoitetaan pian!
HUOM!! 3.4.2020 Pekko Käppi & K:H:H:L SIIRRETTIIN: pe 9.4.2021 klo 19 Sellosali
Jo ostetut liput käyvät sellaisenaan.
Kaikukorttitapahtuma
Livestriimaus Sellosalista

 

La 10.4.2021 klo 11-16.30 Pilpatus-Päiväsoitot isossa omenassa

Espoon Kansanmusiikkikillan järjestämät Pilpatus-päiväsoitot. Esiintymässä pääkaupunkisedun kansanmusiikkiyhtyeitä
Vapaa pääsy
Ison Omenan kirjaston Stage

LA 10.4.2021 klo 18 Kimmo Pohjonen UZone, Juurakko. Livestriimaus

Koronan vuoksi ulkomaiset esiintyjät jouduttiin korvaamaan kotimaisilla huippuyhtyeillä! Konsertti striimataan suorana.
Kimmo Pohjonen UZone!
Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella.
Liput 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste, www.lippu.fi/artist/juurijuhla/
Striimauslippujen tiedot ilmoitetaan pian!
4.4.2020 konsertti SIIRRETTIIN la 10.4.2021 klo 18 Sellosali
Jo ostetut liput vuoden 2020 konserttiin käyvät sellaisenaan vuoden 2021 konserttiin.

Kaikukorttitapahtuma
Livestriimaus Sellosalista