Fre 5.4.2023 kl. 19 Maija Kauhanen, Pelkkä Poutanen – Karisma och skicklighet i en kväll med två solon!

Maija Kauhanens starka sång, hjärtskärande berättelser, gryniga kantele och groovande slagverksinstrument – pulsen vävd av polyrytmer och beats i kombination med hypnotiska melodier skapar en unik ljudvärld med kraften från bara en musiker.

Maija Kauhanen, en av Finlands mest internationellt framgångsrika och prisbelönta moderna världsmusiker, fick 2023 det prestigefyllda Nordiska rådets musikpris som den första finska representanten för sin genre någonsin. Kauhanen är i sina liveframträdanden som mest originell som enkvinnasorkester. På scenen kan du höra en vacker kantel, det sångliga uttrycket av många röster och en arsenal av många slagverk på samma gång.
Kauhanen är också en singer-songwriter, vars sånger ofta handlar om kvinnors öden i olika åldrar.

Pelkkä Poutanen blandar elektroniskt och rootsmusik, folkmusik och klassiskt, konstpop, noise och vokalmusik. Ett fascinerande hopkok.
Pelkkä Poutanen har beskrivits som en jordbävning, en big bang, hypnotisk, insiktsfull och originell. Hans musikaliska bakgrund är omfattande och hans musik talar sitt tydliga språk.
Hon är känd för sin röst, där hon använder tekniker från finsk-ugriska folkvisor samt halssångstekniker. Hon blandar många internationella folktraditioner, elektromusik, klassiskt, rootsmusik, konstpop, noisemusik och sång, för att alltid skapa nya spännande ljudlandskap. Hon blir inspirerad av att se saker ur nya perspektiv, hon ser genrer som verktyg som han använder som instrument.
Pelkkä Poutanens solo-debutalbum ”Pyhä veri vuotaa” (Eclipse Music, 2022) nominerades till Teosto-priset 2023. Det är ett av de största konstpriserna i Norden. Albumet nominerades även till årets Emma.
Den brittiska tidningen Songlines valde ut albumet som ett av de 10 bästa nya albumen i april 2022. ”Det är lockande, spökande, fascinerande, andligt och hypnotiskt.”

Biljetter 23/18 € + leveransavgift (från 1,50 €), Lippupiste Kaikukortti-evenemang  Sellosalen