19.6.2020 kl. 18 JuuriJuhla: Maria Kalaniemi & Marianne Maans – Midsommarstämningar -livestream

Midsommarstämningar

Duon bjuder på härlig sommarstämning med guldkorn ur den finländska folkmusiken. Vackra, medryckande och känslofyllda instrumentallåtar samt evergreens, framförda i unika tolkningar med dragspel, fiol och sång.

“Det viktigaste i vår musik är de olika känslolägen som låtarna lyfter fram. Allt från glädje och lekfullhet, ‘skoningslös drive’, till sensitiv känslosamhet. Sången har en viktig och naturlig plats i vår musik. Det intressanta finns såväl i medeltidsballader och lyriska 1800-tals kärleksvisor om hjärta och smärta som i Olavi Virtas underbara tangon. Alla innehåller berättelser, som handlar om känslor och olika slags möten.”

Maria Kalaniemi och Marianne Maans träffades vid Sibelius-Akademins folkmusikavdelning år 1987. Genom deras vänskap och gemensamma intresse för den finlandssvenska folkmusiken bildades gruppen Ramunders Döttrar (senare Ramunder), som hållit konserter vid festivaler både i Finland och utomlands. Idag återspeglas de trettio åren av vänskap och livserfarenhet i både musiken och deras samspel.

Maria Kalaniemi är en internationellt känd dragspelskonstnär, vars musik har fått en trogen lyssnarskara runt om i världen. Kalaniemi har gjort en betydande karriär i såväl Finland som utomlands samt förnyat uppfattningen om dragspelet och dragspelsmusiken.

Marianne Maans är en folkmusiker med rötterna i den österbottniska fioltraditionen. Hon har en stor kännedom om den traditionella folkmusiken och fungerar mångsidigt inom området som pedagog, musiker och med olika projekt.

https://www.facebook.com/JuuriJuhlaRotFest/live/