JuurJuhla - RotFest 2021

5.-10.4.2021 (JuuriJuhla-RotFest 2020 avbruten på grund av koronavirus, program skjutit upp till 2021)

Artister

Värttinä & Paleface

Värttinä grundades 1983 i Rääkkylä, norra Karelen, och är ett av våra mest internationellt kända och prisbelönta band. Värttinä är en av de världsberömda musikerna och skapar historier om det förflutna och nutiden, med den kareliska traditionen att sjunga och spela. Värttinäs senaste album ”Viena” skapades för att hylla de wenska kareliska poesionsångare – en tusen år gammal folketradition som också var en av de viktigaste byggstenarna i Kalevala.

Paleface, eller Karri Miettinen, är återigen ett mammut och verbalt geni från den finska hip-hop-scenen, som under de senaste åren har producerat fler ekon från protestlåtarnas värld. Paleface, på sitt eget sätt, är en diktsångare i dag, som har dragit på sin texthistoria från det förflutna, och med sin vassa penna också med modig beröring av smärtpunkterna i samhället.

I RotFest stiger de ironiska och lustiga musikerna från Värttinä till samma scen med Paleface. Allmänheten får vänta på ett verbalt och musikaliskt fyrverkeri med tillräckligt med svett och attityd!  

www.varttina.com

www.facebook.com/PalefaceOfficial


Espoon pelimannit & Elina Sauri

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag är en representativ spelmansorkester från Esbo, vars goda humör och svängiga spelstil är kända också utanför huvudstadsregionen. Speciellt efterfrågad är gruppen som dansorkester vid olika evenemang. För orkesterns konstnärliga nivå ansvarar musikmagister Pekka Pentikäinen.

Som solist uppträder Elina Sauri, som har erfarenhet från olika estrader från över 30 års tid. Hon är en mångsidig sångerska som behärskar såvål schlager, swing & jazzballader, dansmusik, visor, gospel som t.o.m. bossa nova på portugisiska.

www.espoonpelimannit.fi
www.elina-sauri.com

Espoon pelimannit & Elina Sauri

Espoon Pelimannit – Esbo Spelmanslag är en representativ spelmansorkester från Esbo, vars goda humör och svängiga spelstil är kända också utanför huvudstadsregionen. Speciellt efterfrågad är gruppen som dansorkester vid olika evenemang. För orkesterns konstnärliga nivå ansvarar musikmagister Pekka Pentikäinen.

Som solist uppträder Elina Sauri, som har erfarenhet från olika estrader från över 30 års tid. Hon är en mångsidig sångerska som behärskar såvål schlager, swing & jazzballader, dansmusik, visor, gospel som t.o.m. bossa nova på portugisiska.

www.espoonpelimannit.fi
www.elina-sauri.comti 

Pekko Käppi K:H:H:L

 

Dödskallar, skinn och herrlinne sommarklänningar – Pekko Käppi & K: H: H: L är ett band som verifierar mystiska folksaga med sina cigarettlådagitarrer och stråkharpor. Folkmusik, mystik och popkultur samlas på ett extra personligt sätt i hanteringen av bandet, och när Käppi plockar upp sin stråkharpa kan du känna magin i luften.

Bandets uttryck kretsar kring finsk voodoo i en paranoid värld, och tar lyssnaren med sina ben mitt i ett mångriktat nuvarande ögonblick och sträcker verkligheten till de spökande landskapen i ett bedrägligt och opålitligt mänskligt sinne.

Ljudet från Pekko Käppi & K: H: H: L skapar målningar och bilder av män i sommarritualklänningar i vita linnesommarklänningar, som alltid skymtar i björkcachen under skalar och skinn.

 

Otava Yo

 

Otava Yo är ett folkrockband från St. Petersburg, grundat av fyra gatamusiker 2003. De skapar nya tolkningar av rysk folkmusik med sin avslappnade touch och återuppliva gamla ryska favoritlåtar. Bandet har redan lockat publik i trettio länder och på många festivaler.

www.otava-yo.spb.ru/en

Puuluup (EST)

Den estniska duon Puuluupin neozombipostfolk berättar dagens historier om kärlek till väderkvarnar och oljiga bröllopsmåltider och kliar publikens öron och sjunger inte bara estniska utan också exotiska okända språk.

Bandet har snabbt blivit ett av de heta namnen i estnisk folkmusik. Duoens ljudspår består av en kombination av naturligt och elektroniskt förstärkt ljud från en stråkharpa.

Ibland låter olika raslande, ekon, knackande och rumlande ljud akustiskt, bilda dansbitar eller filmiska mörka toner.
www.puuluup.ee


Vesselil (DK)

 

Vesselil är en ny, modern folksträngtrio från Danmark bestående av fiol, altfiol, cello och vokaler. Deras repertoar består av en mångsidig och elegant blandning av gamla nordiska folklåtar, danslåtar, egna kompositioner och improvisationselement. Med en ovanlig presenceand hängivenhet till musiken och livliga och kreativa arrangemang som transporterar dig in och ut ur filmiska scenerier, fräscha dansgolv och öppna himmel har trioen imponerat och berört en bred publik runt om i DK och Tyskland och räknar med festivaler som Musik Over Præstø Fjord ( DK), CPH World Music Festival (DK), folkBALTICA (DE), Tanz & Folk Festival Berlin (DE) och många kyrkor, arenor och skolor runt om i DK. Namnet Vesselil, hämtat från en gammal dansk ballad, berättar historien om unga kvinnan Vesselil, som vägrar att sälja sina drömmar och ambitioner för guld. Med sin integritetsinspiration förmedlar trioen både glädjen, melankolin och det stora gränslandet mellan sig.


Juurakko

 

Genom att kombinera rotmusik och berättelse kryssar Juurakko finsk bluesång med traditionella finska musikinstrument med en djärv skiffle-attityd. Bandet överskrider gladlynt gränserna för musik och undviker sig inte från konstiga berättelser. Juurakko är på rötter och i jorden ner till armbågarna.

Laura Kaartinen: sång, munnspel, slagverk
Minsku Tammela: sång, svanar, kammar, äggharpa, slagverk
Anna Wiksten: sång, planka, slagverk
Eija Kankaanranta: kantele
Kaisa Saarikorpi: sång, cigarettinstrument, gitarrer, slagverk

www.juurakkoband.fi


xcvsdfvsv

Halsbrytarna

Halsbrytarna är en finlandssvensk spelmansgrupp från Helsingforsregionen. Gruppen bildades hösten 1973 på initiativ av Åke Grandell. Låtrepertoaren består av finlandssvensk, finsk och nordisk folkmusik och egna låtar: bl. a. vals, schottis, mazurka, polka, folkliga visor samt hambo (som vi är specialister på).
Dansskorna med!

www.elisanet.fi/martin.gunnar.barlund/hals

Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen

Maria Kalaniemi och Pekka Pentikäinen är båda på Esbo-baserade dragspelare, vars hjärta ligger i skärgården. I JuuriJuhla-RotFest tolkar de kompositionerna av Anna Danielsson, en Brunskär-konstnär, på skärgårdsaftonen.
Maria Kalaniemi är en konstnär som har utvecklat sitt mycket personliga uttryck i många musikstilar och blivit en av de mest respekterade musikerna i vårt land. Den lyriskt känsliga och intensiva spelstilen skapad av Kalaniemi har fått en lojal publik runt om i världen. Hennes spelstil beskrivs lämpligen som en finsk dragspelfado.

Pekka Pentikäinen är en av de ledande figurerna inom finsk folkmusik och underhållningsmusik. Pekka är bäst känd för att spela 2- och 5-strängs dragspel, samt att vara den konstnärliga ledaren och dirigenten av Esbo spelmanslag.


xcvsdfvsv

Raka Bananer

Raka Bananer är ett sprudlande världsmusikband för hela familjen! Vår musik uppmuntrar till dans, sång och sagoberättande. Raka Bananer för barnen med i ett musikäventyr där vad som helst kan hända!

De etablerade musikerna Victoria Lindqvist, Miika Hjorth och Linda Sundberg låter sig inspireras av den västafrikanska musiken och vill nå barnen musikaliskt via sinnesintryck och närvaro.

Häng med på en rytmisk resa med Raka Bananer!

.

Program

5.-10.4.2021

Må 5.4.2021 kl. 19 Duo von Wachenfeldt & Sundkvist (S)

Barocken möter folkmusiken.
Inledningsvis fokuserade duon främst på den traditionella kammarmusikrepertoaren. I ett tidigt skede vävdes dock folkliga tongångar in i programmet och under senare år har duon främst framfört egna arrangemang av spelmansmelodier och i denna konsert kommer tyngdpunkten ligga på just dessa. Dock vilar en omisskännlig doft konstmusikens kammarmusikaliska arv i kvällens program, då såväl arrangemang som form hämtar inspiration från främst barockens mästare.

Fritt inträde
Esbo domkyrka, Kirkkopuisto 5 (Esbo centrum)

ti 6.4.2021 kl. 13.30.-15.15 Dans dagtid till tonerna av Esbo spelmanslag, solist Elina Sauri

Kaféet öppet.
Fritt inträde
Sellosalens foajé

ons 7.4.2021 kl. 9.30 Raka bananer

En konsert för barnen i svenskspråkiga daghem och lågstadieskolor. Raka Bananer, ett sprudlande världsmusikband, tar barnen med sig på ett musikäventyr!
Biljetter 5 €  vid dörren.
Bokningar: susanne.raiha@hotmail.com
Thorstorp, Gamla landsvägen 12 (Alberga)

ons 7.4.2021 kl. 19 Aspö spelmän, Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen

Skärgårdsvindar från Aspö och Brunskär!
Dokumentären Aspö – en musikalisk ö tar oss med på besök till Aspö. Maria Kalaniemi och Pekka Pentikäinen spelar låtar från Brunskär. Musiken är komponerad av Anna Danielsson. Kvällen avslutas med Aspö spelmanslag som spelar till dans. Dansskorna med!

 Biljetterna 17/12 € vid dörren
Thorstorp, Gamla landsvägen 12 (Alberga)

TO 8.4.2021 kl. 19 Paleface & Värttinä

Konserten med Paleface och Värttinä blir ett verbalt och musikaliskt fyrverkeri! Värttinä, som är en av de främsta artisterna inom världsmusiken, baserar sin musik på den karelska sång- och musiktraditionen. Paleface kan också ses som en slags runosångare, en nutida poet, som har historien som sin inspirationskälla samtidigt som han modigt skriver om smärtpunkterna i dagens samhället.
Biljetter 25/20 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste
NOTERA! 2.4.2020 VÄRTTINÄ & PALEFACE CONCERT RÖRDES 8.4.2021 kl. 19.00
Biljetter som köpts för 2020 för denna konsert kommer att gå som de är!!Kaikukortti-evenemang
Sellosalen, Soittoniekanaukio1 (Alberga)

 

fre 9.4.2021 kl. 19 Pekko Käppi & K:H:H:L, Puuluup (EST)

Pekko Käppi & K:H:H:L är bandet som med sina cigarrlådsgitarrer och stråkharpor
levandegör mystisk folktro. Puuluup har snabbt blivit ett av de heta namnen bland estnisk folkmusik. Duon skapar sin klang genom att sammanslå stråkharpans akustiska toner med elektronisk ljudförstärkning.

Biljetter 20/15 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste

NOTERA !! 3.4.2020 Pekko Käppi & K: H: H: L FLYTTAD: fre 9.4.2021 kl 19
Biljetter som redan köpts kommer att gå som de är.

Kaikukortti-evenemang
Sellosalen, Soittoniekanaukio1 (Alberga)

lö 10.4.2021 kl. 11-16.30 Pilpatus-spel

Esbo folkmusikgilles traditionella Pilpatus-spel, folkmusikgrupper från huvudstadsregionen uppträder.
Iso Omenas biblioteks Stage

lö 10.4.2021 kl. 18 Otava YO (RUS), Vesselil (DK), Juurakko, Halsbrytarna

Musik omkring Östersjön – RotFestens avslutningskonsert

Otava Yo är ett folkrockband från St Petersburg. Med en egen, avspänd stil presenterar bandet nytolkningar av rysk folkmusik och sätter fart på publiken. Vesselils repertoar består av en mångsidig och elegant blandning av gamla nordiska folklåtar, danslåtar, egna kompositioner och improvisationselement. Med en glad skiffle-attityd kombinerar Juurakko sin finska bluessång med inhemska traditionella instrument.
Biljetter 20/15 € + expeditionsavgift (alk. 1 €), Lippupiste
4.4.2020 konsert RÖRDES Lördag 10.4.2021 kl. 18 Sellosal.
Biljetter som redan köpts till 2020 konserten gäller som sådana för 2021 konserten.

Kaikukortti-evenemang
Kaikukortti-evenemang
Sellosalen, Soittoniekanaukio1 (Alberga)