JuurJuhla - RotFest 2021

5.-10.4.2021 (OBS! Konserterna blir livestreamar. Förändringar i programmet på grund av korona!!)

Artister

Värttinä & Paleface

Värttinä grundades 1983 i Rääkkylä, norra Karelen, och är ett av våra mest internationellt kända och prisbelönta band. Värttinä är en av de världsberömda musikerna och skapar historier om det förflutna och nutiden, med den kareliska traditionen att sjunga och spela. Värttinäs senaste album ”Viena” skapades för att hylla de wenska kareliska poesionsångare – en tusen år gammal folketradition som också var en av de viktigaste byggstenarna i Kalevala.

Paleface, eller Karri Miettinen, är återigen ett mammut och verbalt geni från den finska hip-hop-scenen, som under de senaste åren har producerat fler ekon från protestlåtarnas värld. Paleface, på sitt eget sätt, är en diktsångare i dag, som har dragit på sin texthistoria från det förflutna, och med sin vassa penna också med modig beröring av smärtpunkterna i samhället.

I RotFest stiger de ironiska och lustiga musikerna från Värttinä till samma scen med Paleface. Allmänheten får vänta på ett verbalt och musikaliskt fyrverkeri med tillräckligt med svett och attityd!  

www.varttina.com

www.facebook.com/PalefaceOfficial


VILDÁ

VILDÁs musik är en unik kombination av mystiska yogier, svängande rytmer och improvisation. Påverkan hämtas från samernas starka koppling till naturen, samtida popmusik och finsk folkmusik.

Hildá Länsmans imponerande joi och Viivi Maria Saarenkyläs uttrycksfulla dragspel skapar en dialog som tar lyssnaren med på en resa till norra fjällen, till de samiska vindarnas vindar – med flickaktig charm. VILDÁ är en av vinnarna av Music Moves Europe Talent Awards 2021. Hildá Länsman får fart från Utsjoki till hela nationens medvetande som en magnifik löpare-sångare, känd från bland annat bandet Solju och Gajanas. Viivi Maria Saarenkylä är en ung dragspelvirus som har vunnit utmärkelser i internationella musiktävlingar och årets dragspelskonstnär 2018, vars musik har fångat nyanser från många spelresor runt om i världen.


Pekko Käppi K:H:H:L

 

Dödskallar, skinn och herrlinne sommarklänningar – Pekko Käppi & K: H: H: L är ett band som verifierar mystiska folksaga med sina cigarettlådagitarrer och stråkharpor. Folkmusik, mystik och popkultur samlas på ett extra personligt sätt i hanteringen av bandet, och när Käppi plockar upp sin stråkharpa kan du känna magin i luften.

Bandets uttryck kretsar kring finsk voodoo i en paranoid värld, och tar lyssnaren med sina ben mitt i ett mångriktat nuvarande ögonblick och sträcker verkligheten till de spökande landskapen i ett bedrägligt och opålitligt mänskligt sinne.

Ljudet från Pekko Käppi & K: H: H: L skapar målningar och bilder av män i sommarritualklänningar i vita linnesommarklänningar, som alltid skymtar i björkcachen under skalar och skinn.

 

Ensemble Gamut!

 

Ensemble Gamut! bandet kombinerar medeltida instrument och elektronik på ett sällsynt sätt i sin musik. Bandet har skapat sin egen unika värld av ljud från musik, finska folklåtar, improvisation och moderna ljudlandskap för hundratals år sedan, med elektroniska effekter, looping och naturens ljud.

JuuriJuhla-RotFest-konserten är också släppkonserten för bandets första album som släpptes förra året. Skivans namn, UT, avser att vara utanför eller utan något eller något. Dessutom är ut den första anteckningen i det medeltida systemet för musikteori, Gamut (ut, re, mi, fa, so, la).

Aino Peltomaa, sång, medeltida harpa, slagverk
Ilkka Heinonen, stråkgarpa,  alto stråkharpa, tenorgamba, G-violone
Juho Myllylä, blockflöjt, elektronik
Marianna Henriksson, cembalo

Kimmo Pohjonen UZone

”För några år sedan blev jag frustrerad över att skapa min egen musik, blev uttråkad av mig själv och tänkte att jag hellre skulle sluta spela än att fortsätta på den här vägen. ” Att modifiera dragspelets ljud och därmed söka nya färger har varit en viktig källa för Kimmo Pohjonen i både komponerande och spelande under de senaste 30 åren. Nu ville han ta fram dragspel som en alltmer elektronisk maskin som producerar textur, rytm och massor, kontrollerar syntar och effekter och rör också ljud i rymden.
Dragspel producerar flera lager, melodi, harmoni och rytm som en live-spelning samtidigt. Alla ljudlager skapas genom att spela i realtid, här och nu.

Under denna process uppstod också tanken att han kunde styra det visuella genom att spela. Förutom ljud styr dragspelets själ, bälgen och tangenter bilden och ljus. Som musiker kommunicerar han med det visuella och när hän skapar musik, skapas samtidigt många lager av bilder.


Komposition och framförande av musik: Kimmo Pohjonen
Ljuddesign: Tuomas Norvio
Visuell design: Mikko Linnavuori / VJ Hellstone


Aspö spelmän

 

Johansson familj från Aspö, Tore, Bruno, Markus och Johan bildar Aspö spelmän. Markus och Johan representerar den yngre generationen och är en stark garanti för fortsättningen av skärgårdens speltraditioner. På vardagar abetar Tore Johansson som pilotbåtförare i Utö, och Johanssons familj upprätthåller en gästhamnstjänst i idylliska Aspö.

Aspö Spelmän Facebook


Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen

Maria Kalaniemi och Pekka Pentikäinen är på Esbo-baserade dragspelare, vars hjärta ligger i skärgården. I JuuriJuhla-RotFest tolkar de kompositionerna av Anna Danielsson från Brunskär på skärgårdsaftonen.
Maria Kalaniemi är en konstnär som har utvecklat sitt mycket personliga uttryck i många musikstilar och blivit en av de mest respekterade musikerna i vårt land. Den lyriskt känsliga och intensiva spelstilen skapad av Kalaniemi har fått en lojal publik runt om i världen. Hennes spelstil beskrivs som en finsk dragspelfado.

Pekka Pentikäinen är en av de ledande figurerna inom finsk folkmusik. Pekka är bäst känd för att spela 2- och 5-radig dragspel, samt att vara den konstnärliga ledaren och dirigenten av Esbo spelmanslag.

www.mariakalaniemi.com

www.pekkapentikainen.fi

 


xcvsdfvsv

Juurakko

 

Genom att kombinera rotmusik och berättelse kryssar Juurakko finsk bluesång med traditionella finska musikinstrument med en djärv skiffle-attityd. Bandet överskrider gladlynt gränserna för musik och undviker sig inte från konstiga berättelser. Juurakko är på rötter och i jorden ner till armbågarna.

Laura Kaartinen: sång, munnspel, slagverk
Minsku Tammela: sång, svanar, kammar, äggharpa, slagverk
Anna Wiksten: sång, planka, slagverk
Eija Kankaanranta: kantele
Kaisa Saarikorpi: sång, cigarettinstrument, gitarrer, slagverk

www.juurakkoband.fi

.

Program

5.-10.4.2021

Må 5.4.2021 kl. 19 Ensemble Gamut! Livestream

Medeltida musik och folkmusik möts!

Ensemble Gamut! bandet kombinerar medeltida instrument och elektronik på ett sällsynt sätt i sin musik. Bandet har skapat sin egen unika värld av ljud från musik, finska folklåtar, improvisation och moderna ljudlandskap för hundratals år sedan, med elektroniska effekter, looping och naturens ljud.

JuuriJuhla-RotFest-konserten är släppkonserten för bandets första album som släpptes förra året.

Livestream från Esbo domkyrka. Strömmen kan ses gratis i sju dagar.

Länk: www.youtube.com/watch?v=CQ6sHM3BNjo


ensemblegamut.com/

ons 7.4.2021 kl. 19 Aspö spelmän, Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen. Livestream

Skärgårdsvindar från Aspö och Brunskär!
Dokumentären Aspö – en musikalisk ö tar oss med på besök till Aspö. Maria Kalaniemi och Pekka Pentikäinen spelar låtar från Brunskär. Musiken är komponerad av Anna Danielsson.

Aspö spelmän ger en bris från Aspo till JuuriJuhla-RotFest. Aspö är en liten musikalisk ö i Skärgårdshavet. Musik har utövats på ön Aspö under lång tid, även idag förmedlas musikens hobby från generation till generation.

Konserten streamas live från ThorstorpStrömmen kan ses gratis i sju dagar.
Länk till konsert:www.youtube.com/watch?v=9a9cfn4dU7Y

www.mariakalaniemi.com

www.pekkapentikainen.fi

Aspö Spelmän Facebook

TO 8.4.2021 kl. 19 Paleface & Värttinä Livestream

Konserten med Paleface och Värttinä blir ett verbalt och musikaliskt fyrverkeri! Värttinä, som är en av de främsta artisterna inom världsmusiken, baserar sin musik på den karelska sång- och musiktraditionen. Paleface kan också ses som en slags runosångare, en nutida poet, som har historien som sin inspirationskälla samtidigt som han modigt skriver om smärtpunkterna i dagens samhället.

Livestream 10 € + leveransavgift (från 1 €), Lippupiste, https://www.lippu.fi/artist/juurijuhla/

Konsertlängd ungefär 60 min

Livestream från Sellosalen
Konsert kan se i sju dagar.

www.varttina.com
www.facebook.com/PalefaceOfficial

JuuriJuhlas konserter i Sellosalen är livestreamat. Med en biljett köpt till salkonserter kan du se alla JuuriJuhla-strömmar. Retur av biljettpengar senast 28 mars 2021: https://web.lippu.fi/palautus/). Om du inte har ansökt om återbetalning av dina biljettpengar inom tidsfristen kommer du att få ett separat e-postmeddelande i början av april med instruktioner om hur du kan titta på livestreamar.

Om du vill delta i livestreamkonserterna men inte har angett din e-postadress när du köper din biljett kan du skicka den den 28 mars. av: 010 633 1030 eller customerservice@lippu.fi. I ditt meddelande, ange abonnentens namn, beställningsnummer och e-postadress som du vill att strömmande biljetter ska levereras till.

 

 

fre 9.4.2021 kl. 19 Pekko Käppi solo, Pekko Käppi & K:H:H:L. Livestream (VILDA konsert avbröts på grund av sjukdom)

VILDA konsert avbröts på grund av sjukdom. Istället kommer Pekko Käppi att uppträda som solist: en man, en jouhikko och en röst.

Pekko Käppi är en visionär finsk folkmusikskompositör, sångare och stråkharpa spelare. Hans oeuvre revolutionerade standarderna för att spela det forntida finska instrumentet jouhikko, stråkharpa, genom att koppla den till en förstärkare. Han införlivade sedan element från blues och rock och experimentellt arkaiskt kaos. 

Pekko Käppi & K: H: H: L är ett band som verifierar mystiska folksagor med sina cigarrboxgitarrer och stränggitarrer. Folkmusik, mystik och populärkultur möts på ett speciellt, personligt sätt i bandets hantering, och när Käppi trollar fram sin magi kan du känna magi från luften. Bandets produktion har fått beröm av både kritiker och publik, och har fått många nationella och internationella nomineringarna!

Pekko Käppi & K:H:H:L är bandet som med sina cigarrlådsgitarrer och stråkharpor
levandegör mystisk folktro.

Livestream 10 € + leveransavgift (från 1 €), Lippupiste, https://www.lippu.fi/artist/juurijuhla/

Konsertlängd 1 h 35 min (inkl.15 min paus)
Konser kan se i  7 dagar.

Livestream från Sellosalen

www.pekkokappi.com

 

lö 10.4.2021 kl. 18 Kimmo Pohjonen UZone, Juurakko. Livestream

RotFestens avslutningskonsert
Utländska artister har varit tvungna att byta till de bästa inhemska banden på grund av koronarestriktioner!

Med en glad skiffle-attityd kombinerar Juurakko sin finska bluessång med inhemska traditionella instrument.

Kimmo Pohjonen UZone avslutar årets JuuriJuhla-RotFest! Kimmo Pohjonen tar fram dragspel som en alltmer elektronisk maskin som producerar textur, rytm och massor, samt styr effekter och flyttar också ljud i rymden.

Livestream 10 € + leveransavgift (från 1 €), Lippupiste, https://www.lippu.fi/artist/juurijuhla/

Konsertlängd 2 h  (inkl. Paus)
Konserten kan ses i 7 dagar
Livestream från Sellosalen

www.juurakkoband.fi
kimmopohjonen.com

JuuriJuhlas konserter i Sellosalen är livestreamat. Med en biljett köpt till salkonserter kan du se alla JuuriJuhla-strömmar. Retur av biljettpengar senast 28 mars 2021: https://web.lippu.fi/palautus/). Om du inte har ansökt om återbetalning av dina biljettpengar inom tidsfristen kommer du att få ett separat e-postmeddelande i början av april med instruktioner om hur du kan titta på livestreamar.

Om du vill delta i livestreamkonserterna men inte har angett din e-postadress när du köper din biljett kan du skicka den den 28 mars. av: 010 633 1030 eller customerservice@lippu.fi. I ditt meddelande, ange abonnentens namn, beställningsnummer och e-postadress som du vill att strömmande biljetter ska levereras till.