Pekka Pentikäinen ja Maria Kalaniemi-Saariston säveliä

20.8.2023 klo 14-15
Saaristomuseo Pentala
, Espoo

Kaksikielisessä konsertissa muistellaan musiikin siivin aurinkoista saaristoamme.

Horisontissa siintää tuleva kesä ja maailman kaunein saaristo, ihanat kala-ateriat veneen kannella, auringonlaskut pelimannien tahdittaessa laituritansseja.

Espoolainen pelimanni ja harmonikkataiteilija Pekka Pentikäinen on purjehtinut saaristoa ristiin rastiin ja hänen mansikkapaikakseen on muodostunut kaunis Aspön saari keskellä Saaristomeren kansallispuistoa. Saarella asuu vuoden ympäri kymmenkunta asukasta, mutta kesäisin saari täyttyy niin veneilijöistä kuin mantereella asuvista mökkeilijöistä, joiden sukujuuret ovat tiukasti kiinni Aspön mahtavissa kallioissa.

Maria Kalaniemi, espoolainen harmonikkataiteilija hänkin, on niin ikään ihastunut ikihyviksi kauniiseen saaristoomme. Suosikkipaikkoja ovat Aspö ja Utö, joissa tulee vietettyä pidempiäkin aikoja niin kesällä kuin talvella, samalla uusia musiikillisia inspiraatioita löytäen.

Musiikki on Aspössä osa aivan tavallista arkipäivää. Saarelta on kotoisin mm. Aspö-Erikinä tunnettu viulisti ja mestaripelimanni, joka musisoi paljon lähisaaren Brunskärs Majan kanssa. Myös Lasse Mårtensson oli tuttu näky veneineen Aspössä. Molemmilla saarilla pelimanniperinne jatkuu vahvana seuraavissa sukupolvissa. Vuonna 2022 sai toinen aspöläinen, Tore Johansson, mestaripelimannin arvon.

Näiltä saarilta on Pekan ja Marian sormiin tarttunut lukuisia saariston sävelmiä, joita kuullaan tässä konsertissa.

Vapaa pääsy

Kesto noin 60 min.

Samalla retkellä koet Espoon upean saariston, Pentalan Saaristolaismuseon ja huippukonsertin! Lisää museosta, veneyhteyksistä ja Pentalan palveluista:
https://www.espoo.fi/fi/saaristomuseo-pentala